Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел нанесе един от най-смъртоносните удари по Ивицата Газа


Израелски удари по къщи в лагера Магази в централната част на Ивицата Газа, 25 декември 2023 г.
Израелски удари по къщи в лагера Магази в централната част на Ивицата Газа, 25 декември 2023 г.

Израелски въздушни удари убиха най-малко 100 души в Ивицата Газа в една от най-смъртоносните нощи в обсадения анклав по време на 11-седмичната битка с Хамас. Това съобщи Ройтерс като цитира палестински здравни служители.

Хамас е ислямистка групировка, обявена за терористична от Европейския съюз, Съединените щати и други страни. От 2006 г. тя контролира Ивицата Газа, в която живеят над 2,3 млн. души.

Израел и спорът за земите. Кое къде е на картата?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Ударите, започнали часове преди полунощ, продължиха и в понеделник. Жители и палестински медии съобщиха, че Израел е засилил въздушния и наземния обстрел срещу бежанския лагер Ал-Бурейдж в централната част на Ивицата Газа.

Папа Франциск, говорейки в навечерието на Рождество Христово, изрази съжаление, че посланието на Исус за мир е заглушено от "безсмислената логика на войната" в самата земя, където той е роден.

Най-малко 70 души са загинали при израелски въздушен удар по Магази в централната част на Газа, съобщи говорителят на здравното министерство Ашраф Ал-Кидра, като добави, че много от тях са жени и деца.

Местните жители на бежанските лагери в централната част на Газа казаха, че са преживели една от най-лошите си нощи от началото на войната. Израелски самолети и танкове са нанесли десетки въздушни удари по къщи и пътища в Ал-Бурейдж и близките Ал-Нусейрат и Ал-Магази.

По информация на медици при израелски въздушен удар в Хан Юнис в южната част на Газа са загинали 23 души.

В коледното си послание в понеделник папа Франциск каза, че децата, които загиват във войните, включително в Газа, са "малките йезуити на днешния ден" и че израелските удари жънат "ужасяваща реколта" от невинни цивилни.

В последните седмици няколко държави, сред които Великобритания и Германия призоваха за трайно прекратяване на огъня. От седмици САЩ призовават Израел да гарантира, че ще защитава живота на цивилното население в Газа. Здравните власти в анклава, които са под контрола на Хамас, твърдият, че загиналите след началото на ударите от страна на Тел Авив са над 20 000.

Израел атакува Газа, след като Хамас нападна негова територия на 7 октомври, при което бяха убити 1200 израелци и над 240 бяха взети за заложници.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG