Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Чист тероризъм". Русия удари хипермаркет при атаки в Харков и околните села


Украински пожарникари потушават пожара в хипермаркет в Харков на 25 май
Украински пожарникари потушават пожара в хипермаркет в Харков на 25 май

Руските сили продължиха в събота засилената си офанзива в Харков и Североизточна Украйна.

При атаката снаряд е поразил хипермаркет за строителни материали във втория по големина град в Украйна. Жертвите са най-малко четиринайсет, а десетки хора са ранени или изчезнали. Околните села съобщават за щети и ранени при масирана атака с дронове и ракети.

Пушек се издига над ударения хипермаркет
Пушек се издига над ударения хипермаркет

Новината идва, след като в петък украинският президент Володимир Зеленски каза, че украинските сили са си върнали някои територии в региона. Западни и украински военни експерти твърдят, че руската офанзива в Харковска област цели да разтегли украинските сили до краен предел по целия фронт и да се придвижи до артилерийския обсег на Харков.

Кметът на Харков Игор Терехов каза, че снарядът изглежда е поразил огромна търговска площ в жилищна зона, като е оставил "голям брой" безследно изчезнали и ранени. В публикация в Телеграм той написа, че по предварителна информация взривът е "избухнал в строителен хипермаркет".

"Вече е известно, че двама [работници] са загинали. Имаме голям брой изчезнали хора. Много хора са ранени... Това е чист тероризъм", каза той. По официални данни най-малко 40 души са ранени, а 16 са изчезнали.

Кореспонденти на Украинската служба на Радио Свободна Европа (RFE/RL) заснеха как първите спасители се втурват към мястото на инцидента, докато от хипермаркета се издига гъст дим. Виждаха се хора, които бягаха от мястото на инцидента, като поне един от тях видимо страдаше от наранявания.

Жена, представила се като Любов, разказва пред агенция АФП, че е работила като чистачка в хипермаркета, когато е станала мощната експлозия.

"Случи се изведнъж", каза тя. "В началото не разбрахме. Всичко потъмня и всичко започна да пада върху главите ни".

Пожарникари гасят огъня в ударения хипермаркет
Пожарникари гасят огъня в ударения хипермаркет

Зеленски каза, че десетки хора може да са били в магазина, когато са паднали снарядите. "Към момента знаем, че в хипермаркета може да са били повече от 200 души", написа той в Телеграм.

"Този удар по Харков е поредната проява на руското безумие", каза Зеленски.

Подробностите не могат да бъдат проверени веднага по независим път.

Руската държавна информационна агенция ТАСС цитира източник от службите за сигурност, който твърди, без да предоставя доказателства, че във вътрешността на хипермаркета е имало "военен склад и команден пункт". Русия отрича да нанася удари по граждански райони, въпреки широко разпространените доказателства за такива действия.

Олег Синехубов, губернатор на Харковска област, каза, че най-малко петима души са ранени в село Купянск-Вузловий и че автомобил на спешна помощ е бил повреден при руски ракетен удар. Два дни по-рано той каза, че най-малко седем души са загинали в Харков при вълна от руски удари, които Зеленски нарече "изключително жестоки".

Пожарникари работят на мястото на търговски център, ударен от руски въздушен удар, на фона на руското нападение срещу Украйна, в Харков, Украйна, 25 май 2024 г.
Пожарникари работят на мястото на търговски център, ударен от руски въздушен удар, на фона на руското нападение срещу Украйна, в Харков, Украйна, 25 май 2024 г.

Зеленски и други украински официални лица призовават западните съюзници да увеличат доставките на оръжия за противовъздушна отбрана и друго въоръжение, за да защитят североизточната част на страната.

В Русия губернаторът на Белгород Вячеслав Гладков каза, че украински ракети са убили трима души в жилищните квартали на две села в района.

Киев не коментира съобщенията, но настоява, че не атакува цивилни райони. През последните месеци няколко склада за гориво и военни обекти на територията на Русия бяха поразени от ракети, често в Белгородската област в близост до границата.

В интервю, публикувано в петък в The Economist, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че на Украйна трябва да бъде разрешено да използва оръжия, доставени от Запада, за удари срещу военни цели в Русия.

Междувременно украинските медии съобщиха, че най-малко 28 украински командири са изправени пред наказателна проверка заради предполагаеми военни провали на фона на засилените офанзивни операции на Русия край Харков. Съобщава се, че проверките се провеждат от Държавното бюро за разследване на Украйна и се фокусират върху обвинения в неспособност да организират правилно отбраната по границата с Русия.

Украинските сили са подложени на огромен натиск, откакто Русия започна изненадваща офанзива в Харковска област на 10 май, обстрелвайки погранични селища и опитвайки се да превземе Вовчанск, малък град само на 5 км от руската граница.

По време на офанзивата бяха евакуирани хиляди цивилни граждани, а украинските войски бяха принудени да се оттеглят на фона на тежки загуби към по-добре защитените линии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG