Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Хайнекен" напусна Русия и продаде бизнеса си на местна компания за едно евро


UKRAINE-CRISIS/COMPANIES
UKRAINE-CRISIS/COMPANIES

Пивоварната "Хайнекен" съобщи в петък, цитирана от международни агенции, че е е напуснала Русия и е продала местния си бизнес на руската "Арнест Груп" на символичната цена от едно евро.

Нидерландската компания за бира "Хайнекен" е втората по големина пивоварна в света. Тя съобщи намерението си да напусне Русия още през март 2022 г., малко след началото на непредизвиканата война на Русия в Украйна.

Компанията съобщи, цитирана от БТА,, че процесът по напускане на руския пазар е отнел повече време от очакваното. "Последните развития показват значителните предизвикателства, пред които са изправени големите производители при напускането си на Русия", каза в изявление главният изпълнителен директор Долф ван ден Бринк.

"Хайнекен" съобщи още, че сделката е получила всички необходими одобрения, а загубите, които компанията ще понесе вследствие от нея, вероятно ще възлизат на 300 милиона евро (324,8 млн. долара). Също така добави, че тя ще има незначително въздействие върху перспективите на компанията за цялата година.

Редица мултинационални компании решиха да напуснат Русия, след като инвазията започна и западът наложи безпрецедентни икономически санкции на Москва. Кремъл отвърна, като конфискува някои техни активи.

Руският президент Владимир Путин подписа през юли указ за поемане на контрола върху руския филиал на френския производител на кисело мляко "Данон" (Danone), както и на дела на датската "Карлсберг" (Carlsberg) в местна пивоварна.

"Хайнекен" има седем производствени обекта в Русия, в които работят общо 1800 служители. Те ще получат гаранции за работните си места за следващите три години.

Компанията премахна марката "Хайнекен" от руския пазар през 2022 г., а производството на марката "Амстел", собственост на "Хайнекен", трябва да бъде преустановено до шест месеца.

Основният бизнес на "Арнест Груп" е свързан с опаковане на консервни кутии, както и с продажбата на козметика и домакински стоки. Компанията е и най-големият производител на аерозоли в Русия.

Как компании от Киргизстан и Казахстан помагат на Русия да заобиколи санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG