Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Универсален език". Хелиана Велинова, която свързва хората в Нощта на игрите


Хелиана Велинова, организатор на Sofia Game Night
Хелиана Велинова, организатор на Sofia Game Night

Като "Нощта на музеите", но вместо това - на игрите. Фестивалът Sofia Game Night е единствен по рода си в България, а неговата цел е да свързва хората чрез игрите.

Ден, в който можете да играете различни игри с различни хора на различни локации. Това е фестивалът Sofia Game Night, който обединява хората, независимо от техните различия. Тази година той се провежда на 4 ноември в девет града в България.

"Използваме силата на игрите да събират хората", казва организаторката Хелиана Велинова. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

През 2023 г. се провежда петото издание на фестивала, което включва над 70 събития. Всяка година в него участват и различни неправителствени организации, които представляват определена социална група - украинските центрове в България, ЛГБТК обществото, deaf.bg, а през тази и Федерацията по спорт за незрящи.

"Игрите са универсален език за комуникация и понякога инструмент за социална промяна", казва Велинова.

Затова и каузата на фестивала е да среща различни групи хора - такива, "които може би никога не биха се срещнали помежду си".

"Игрите са универсален език. Можеш да играеш и да се разбереш с другите хора, дори да не знаеш езика. Например, ако аз говоря български, а друг - английски и играем "Не се сърди човече", в един момент ние ще се разберем. Няма нужда от език", казва тя.

Затова например като част от фестивала се организира турнир по шахмат за зрящи и незрящи с Федерацията по спорт за незрящи. Организацията си партнира и с deaf.bg за Deaf game night, в която чуващи и хора с нарушен слух играят заедно.

По време на фестивала се организират най-различни събития - от видео до настолни игри, от куизове до ескейп руум (игра, при която хората биват заключени в стая, от която трябва да намерят изход), от турнири по шахмат и белот до ролеви игри.

Участието във всички тях е безплатно, а това дава възможност на хората да посетят няколко различни локации.

"Много родители са записвали децата си в детската програма, а от там например те са се зарибили да програмират. Така че даваме възможност да се тестват нови неща, да се експериментира, да се играе", казва тя.

Основната локация на фестивала е "Чистилището", където се организира изложението за създатели на настолни и видео игри - Game dev day. Като част от него ще бъде организирана и конференция, на която ще бъдат представени хора, създаващи игри в България.

За първи път фестивалът се организира през 2018 г. заедно с културния институт на Германия "Гьоте-Институт".

Тогава представители на организацията се свързват с компанията, в която Велинова към онзи момент работи и така се стига до първото му издание, което се провежда само в София. Три години фестивалът се организира съвместно с института.

2022 е първата година, в която Велинова поема нещата в свои ръце и започва да го организира самостоятелно. Това е и годината, в която фестивалът се разраства и излиза извън пределите на столицата.

"Помагат ми страшно много хора, целият фестивал се случва благодарение на хората, които участват, на локациите, на доброволците, на ентусиастите, дизайнерите и прочие", казва тя.

В сърцето на цялата тази организация обаче стои Велинова, която се занимава с най-разнообразни дейности - от лепене на плакати, през ПР, до водене на събития. Извън фестивала тя е обучител, който работи с неправителствени организации (НПО) и доброволци и организира събития.

Градовете, в които фестивалът се провежда тази година са София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Враца, Перник, Сливен и Велико Търново.

"Надявам се догодина да са повече, не само градове, а и села", казва тя и добавя, че фестивалът е отворен към всички локации, които искат да участват и да организират събитие като част от него.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

Форум

XS
SM
MD
LG