Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ваксина пази от смъртоносен рак. Защо хората не се възползват от нея


Гергана Ефремова
Гергана Ефремова

Срещу едно-единствено смъртоносно онкологично заболяване - рак на маточната шийка - съществува ваксина. И макар това да звучи като едно от най-великите постижения на медицината, много хора в България не се възползват, дори докато тече програма за безплатна ваксинация. Защо?

Всеки ден две жени в България умират от рак на маточната шийка. Причинителят му е човешкият папиломавирус (HPV). Срещу него от 2006 г. съществува ваксина, с която 99% свързаните с него онкологични заболявания могат да бъдат предотвратени.

Над 160 държави в света имат работещи ваксинационно програми за превенция срещу свързаните с HPV заболявания. България също. Целта на Световната здравна организация (СЗО) е 90% от момичетата да са ваксинирани до 2030 г.

За 2020 г. по данни на Европейската ракова организация ваксинационното покритие срещу човешкия папиломавирус в Норвегия е 90%, в Португалия – 81%, в Испания – 79%. В някои държави по света заболяването от рак на маточната шийка е напълно забравено. Държави в Европа вече имат поколения ваксинирани деца, които вече са родители и ваксинират своите деца.

На този фон към 2023 г. в България покритието е 1,5%. Родителите са неинформирани, лекарите не предоставят проактивно информация и към ваксината има недоверие.

"Трябва да се доверяваме на постиженията на науката и медицината", казва Гергана Ефремова пред Свободна Европа.

Тя ваксинира дъщеря си, когато тя е на 13 години. Без никакво колебание, а с благодарност, "че има ваксина, особено срещу заболяване, което може да има и летален изход”.

Гергана Ефремова е убедена, че е направила най-доброто за детето си. Много други родители обаче не ваксинират своите. Те също са убедени, че така правят най-доброто тях. Защо?

Какво може да причини HPV

Заразата с човешки папиломавирус (HPV) е най-честата полово предавана инфекция в световен мащаб.

Съществуват повече от 100 вида HPV. Най-малко 14 от тях, класифицирани като "високорискови", могат да причинят рак. Най-често срещаният от тях е ракът на маточната шийка. По данни на СЗО той е най-разпространеният вид раково заболяване сред жените между 15 и 44 години в Европа.

Високорисковите видове HPV могат да причинят също рак на ануса и на половите органи, както и някои видове рак на главата и на врата - както при мъжете, така и при жените. Нискорисковите видове HPV могат да доведат до появата на генитални и анални брадавици.

Има надеждна ваксина

Всеки, който води полов живот, може да бъде заразен с HPV. За самия вирус няма лечение, но ваксинирането на момичета и момчета на възраст между 9 и 14 години може да предотврати инфекцията.

Използването на кондоми не е 100% ефективно за предотвратяване на предаването на вируса. Това е така, защото HPV може също случайно да засегне кожата в съседните области, които не са защитени от кондома.

Програмата изтича в края на 2024 г.

Национална програма в България осигурява безплатна ваксинация на момичета между 10 и 13-годишна възраст. Ваксината се поставя на две дози. Програмата изтича в края на 2024 г., здравното министерство обмисля възможностите за нейното удължаване и разширяване - включване и на момчета. На фона на ниския обхват обаче Министерството на финансите може да не отпусне пари.

Няма горна възрастова граница за поставяне на HPV-ваксината. Тя се продава в аптеките - струва около 250 лв. за доза и може да бъде поставена от всеки лекар.

Ваксината е безопасна и без известни дългосрочни странични ефекти. Това непрекъснато съобщават през годините Регулаторната агенция за лекарства и здравни продукти (MHRA), Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), Световната здравна организация (СЗО). Ваксините срещу HPV са сред най-безопасните и най-тестваните ваксини, лицензирани някога. Ваксината не съдържа генетичен материал.

Какво спира родителите от ваксинацията

За 2023 г. по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка с две дози ваксина срещу HPV са обхванати 1,5% от момичетата на възраст 10-13 г. Това съобщи пресцентърът на здравното министерство пред Свободна Европа. Това са около 2 000 момичета.

От доста години ваксината срещу човешкия папиломавирус е жертва на сериозна дезинфомационна кампания в България.

Докога този страх ще ни пречи да предпазваме децата си
Д-р Христиана Бацелова

"Докога този страх ще ни пречи да предпазваме децата си", попита д-р епидемиологът д-р Христиана Бацелова на академия за здравни журналисти, организирана от коалиция HPV. Тя е ваксинирала дъщерите си, а и себе си.

В България на първо място е широко разпространено недоверието в медицината и здравните власти, от друга - дезинфомацията, която се разпространява бързо и лесно в социалните мрежи. Много родители са повлияни от антиваксърските кампании около пандемията от COVID-19 или вярват в конспиративни теории - като например за връзка между ваксините и появата на аутизъм, на множествена склероза или други автоимунни заболявания.

Всъщност липсата на информация - дори у лекарите, е причината за ниското ваксинационно покритие в България. Доверието на медицинското съсловие във ваксините влияе силно върху отношението на обикновените хора към тях.

"Когато един родител види, че самият лекар не е убеден в ползите от една ваксина, той автоматично решава, че няма как да я постави на детето си", каза д-р Бацелова.

Сред колегите си в Европейския съюз българските общопрактикуващи лекари гледат с най-голямо недоверие на ваксините и са най-малко склонни да препоръчат на пациентите си сравнително нови ваксини като тази срещу човешкия папилома вирус (HPV). А по-малко от половината българи смятат, че ваксините са важни и безопасни. Това показва изследване, направено по поръчка на Европейската комисия сред лекари и обикновени хора в ЕС през 2020 г.

"Ако ваксина срещу HPV е пропусната да се направи до 14-годишна възраст, това може да доведе дотам човек на 22 години да загуби живота си. Най-голямото предизвикателство за мен е да убедя една майка, която се страхува повече от страничните ефекти на ваксината вместо от рака, който HPV предизвиква", каза д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар.

А странични ефекти почти няма. Ако 1000 души се ваксинират, 100 от тях ще съобщят за дискомфорт, зачервяване и оток на мястото на поставяне на ваксината. Още 100 от тях ще съобщят за леко главоболие.

Ако 1000 души заболеят от папиломавирусна инфекция, 100 от тях през следващите години могат да развият рак.

Форум

XS
SM
MD
LG