Връзки за достъпност

Извънредни новини

Африканският съюз стана постоянен член на Г-20


Срещата на върха на Г-20 е в столицата на Индия Делхи.
Срещата на върха на Г-20 е в столицата на Индия Делхи.

Африканският съюз стана постоянен член на Г-20, каза настоящият председател на групата - индийският премиер Нарендра Моди, на срещата на върха в Делхи.

Решението беше очаквано преди началото на двудневната среща, която започна в събота. Тази стъпка допълнително ще допринесе за усилията на Моди да превърне Индия в основен играч в така наречения Глобален Юг, пише Би Би Си.

"Ние приветстваме Африканския съюз като постоянен член на Г-20 и сме твърдо убедени, че включването му ще допринесе значително за решаването на глобалните проблеми на нашето време", се казва в проектодекларацията след срещата на върха, с която Ройтерс разполага.

Сега Г-20 има двадесет и един членове, включително Европейския съюз, който беше единственият пълноправен членски регионален блок. Африканският съюз, континентална организация от 55 държави членки, сега има същия статут като Европейския съюз. Предишният ѝ статут бе на "поканена международна организация".

Сред членовете на групата са още САЩ, Китай и Русия.

Г-20 представлява около 85% от световния БВП, повече от 75% от световната търговия и около две трети от населението на планетата. С приемането в групата на Африканския съюз цифрите ще се увеличат още повече.

Настоящата среща на Г-20 за първи път се провежда в Южна Азия. Сред участниците в срещата са президентът на САЩ Джо Байдън, британският премиер Риша Сунак, френският президент Еманюел Макрон.

На форума не присъстват лидерите на Русия и Китай – Владимир Путин и Си Дзинпин. Вместо Путин на срещата на върха в Делия дойде външният министър Сергей Лавров.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG