Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как смъртта на Раиси може да предизвика състезание за власт в Иран


Смята се, че върховният лидер аятолах Али Хаменей (вляво) е подготвял президента Eбрахим Раиси (вдясно) да го наследи.
Смята се, че върховният лидер аятолах Али Хаменей (вляво) е подготвял президента Eбрахим Раиси (вдясно) да го наследи.

Ебрахим Раиси беше основен претендент за бъдещ наследник на върховния лидер на Иран аятолах Хаменей. След смъртта на иранския президент обаче се задава борба за поста.

Внезапната смърт на президента на Иран Ебрахим Раиси обърка плановете той да наследи върховния лидер на страната аятолах Али Хаменей.

Ултраконсервативният Раиси беше дългогодишно протеже на 85-годишния Хаменей и се смяташе, че е подготвян да стане следващия аятолах.

Сега перспективите за други претенденти се увеличиха, включително за сина на сегашния аятолах. Тъй като няма очевиден фаворит, смъртта на Раиси при катастрофа с хеликоптер на 19 май вероятно ще предизвика борба за власт сред членовете на духовенството в страната, казват експерти.

„Ако Хаменей не успее да контролира това съперничество във властта, може да се наложи да се изправи пред ситуацията, в която въпросът за наследяването да се превърне в дестабилизиращ фактор за режима, докато той е все още жив“, каза Алекс Ватанка, директор на иранската програма в Института за Близкия изток във Вашингтон.

Кои са вероятните претенденти

Следващият върховен лидер ще бъде избран от 88-членен Съвет на експертите, чиито членове се избират за осемгодишен мандат. Повечето от тях са твърдолинейни привърженици на настоящото управление.

Органът е потаен относно потенциалните наследници на Хаменей, който стана върховен лидер през 1989 г. след смъртта на основателя на ислямската република - аятолах Рухола Хомейни. Трима души в експертния съвет поддържат списък с възможни наследници, за който се твърди, че все още не е бил видян от други членове.

Според някои експерти смъртта на Раиси е увеличила шансовете на 55-годишния Моджтаба Хаменей, духовник и втори син на върховния лидер.

Моджтаба Хаменей (в средата)
Моджтаба Хаменей (в средата)

Той избягва светлините на прожекторите, но се смята, че има значително влияние зад кулисите и тесни връзки с мощния Революционната гвардия (IRGC), която играе важна военна, политическа и икономическа роля в Иран.

Смята се обаче, че по-младият Хаменей няма нужните лидерски умения и религиозни качества за поста. Обикновено е наричан ходжатолеслам - титла, която се отнася до духовници от среден ранг, въпреки че информационна агенция в Иран от 2022 г. насам го нарича аятолах - почетна титла, запазена за високопоставени духовници.

През февруари член на Съвета на експертите каза, че върховният лидер се противопоставя на наследственото управление, което изглежда изключва по-младия Хаменей.

„Възгледите от това синът да наследи бащата може би напомнят на това да има монархия“, казва Фарзан Сабет от Висшият институт за международни изследвания в Женева. Според нея все още е вероятно по-младият Хаменей да "изиграе важна роля в бъдеща итерация на ислямската република".

Друг духовник, за който се смята, че се бори за ролята на върховен лидер, е аятолах Алиреза Арафи. 67-годишният мъж е близък до Хаменей и е един от двамата заместник-шефове на Събранието на експертите.

Алиреза Арафи
Алиреза Арафи

През 2020 г. Хаменей назначи Арафи за ръководител на всички духовни семинарии в Иран, което предполага, че той отговаря на религиозните критерии, за да стане следващият върховен лидер.

Арафи не е известно име и му липсва разпознаваемост, но това не влошава непременно шансовете му.

„Нещо, което трябва да отбележим относно ръководните позиции на високо ниво в ислямската република е, че един кандидат често може да се появи от, да кажем, относителна неизвестност“, каза Сабет.

Ролята на Революционната гвардия

Анализаторите казват, че Революционната гвардия вероятно ще изиграе ключова роля в избора на наследник на Хаменей в опит да защити своите интереси.

Али Алфонех от Института на арабските държави от Персийския залив във Вашингтон казва, че за гвардията Раиси е бил идеалният кандидат, тъй като е „безхарактерен човек, лишен от независими идеи“.

„Аятолах Хаменей и Революционната гвардия сега трябва да се опитат да идентифицират някого, толкова е толкова безличен, колкото покойния президент Раиси“, казва Алфонех.

Върховният лидер на Иран към момента няма официален заместник. В началото на 80-те години Рухолах Хомейни назначава аятолах Хосеин Али Монтазери за свой заместник. Но те се раздалечиха и Монтазери е прехвърлен на друг пост, а позицията му премахната.

През 2018 г., на фона на слуховете за лошото здраве на Хаменей, се заговори за възстановяване на позицията на заместник-върховен лидер, но това не доведе до никъде.

„Това нежелание да споделя сцената с някой друг – от страх да не загуби авторитета си, кара всички да гадаят кой може да наследи Хаменей“, казва Алекс Ватанка. Според него "абивалентността на Хаменей около въпроса за наследяването" е по-вероятно сега да бъде недостатък за него, отколкото предимство.

Форум

XS
SM
MD
LG