Връзки за достъпност

Извънредни новини

Затвор и 74 удара с камшик. Осъден е певецът, който призова жените в Иран да махнат забрадките си


Мехди Ярахи, ирански протестен певец, който е арестуван
Мехди Ярахи, ирански протестен певец, който е арестуван

Певецът Мехди Ярахи е осъден на две години и осем месеца затвор и 74 удара с камшик. Причината е неговата песен, с която той критикува иранския закон, изискващ жените да покриват главите си.

Новината идва, след като Ярахи беше задържан през август миналата година. През октомври той беше освободен под гаранция. Със своята песен "Your Head Scarf" той призова иранките да свалят забрадките си. Това се случи на фона на големи протести в Иран, предизвикани от смъртта на Махса Амини, задържана от моралната полиция заради предполагаемо неправилно носене на забрадка.

"Свалете забрадките". Жени протестират с танци в Иран
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Захра Минуей, aдвокат на Ярахи, съобщи в публикация в X, че Революционният съд в Техеран е издал присъдата за "предизвикване на общественото съзнание и пропаганда срещу режима".

"В момента Ярахи е на свобода с гаранция от 15 милиарда томани, която е внесена от Кушан Хадад, един от неговите колеги", казва Минуей.

Съдът осъжда Ярахи по няколко обвинения, като присъдите се изпълняват едновременно, което означава, че певецът ще изтърпи общо една година затвор.

Песента на Ярахи призовава жените в Иран да свалят забрадките си, чието носене в страната е задължително. Тя беше пусната в момент, когато властите затегнаха контрола в страната преди първата годишнина от смъртта на Махса Амини през септември 2023 г.

Амини почина при полицейския арест заради предполагаемо неправилно носене на забрадка. Нейната смърт предизвика движението "Жени, живот, свобода" и протести в цялата страна заради ограниченията на правителството върху жените и тяхното ежедневие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG