Връзки за достъпност

Извънредни новини

Коя е "Ислямска държава-Хорасан", която пое отговорност за атаката на концерт край Москва


Роднини товарят ковчега на жертва на самоубийствени атентати, които убиха десетки хора пред летището в Кабул през август 2021 г. Отговорността беше поета от "Ислямска държава-Хорасан".
Роднини товарят ковчега на жертва на самоубийствени атентати, които убиха десетки хора пред летището в Кабул през август 2021 г. Отговорността беше поета от "Ислямска държава-Хорасан".

Клон на "Ислямска държава" пое отговорност за смъртоносното нападение на концерт в зала в покрайнините на Москва. Въпреки това, руският президент Владимир Путин обвини Украйна, че е свързана с нападателите. Всичко обаче сочи към джихадистите, за които Русия не за първи път е мишена. Какво се знае?

Десетки хора бяха убити, след като въоръжени лица нахлуха в концертна зала в Московска област в най-смъртоносната атака в Русия от десетилетия насам.

За нападението на 22 март, при което загинаха над 130 души, отговорност пое войнстващата групировка "Ислямска държава" (ИД). Американски официални лица заявиха, че зад инцидента стои регионален клон на ИД - "Ислямска държава - Хорасан" (ИД-Х).

Базирана в Афганистан, ИД-Х и преди е атакувала руското посолство в Кабул и е заплашвала да извърши нападения на територията на Русия.

Кога се появява за първи път ИД-Х?

ИД-Х е основана в Афганистан в края на 2014 г., същата година, в която ИД завладява големи територии в Ирак и Сирия и обявява самопровъзгласен халифат - или държава, управлявана от ислямското право. По-късно ИД беше разгромена от водената от САЩ коалиция.

Първоначално ИД-Х завзема малки парчета територия в Източен и Северен Афганистан като част от по-широката цел на ИД за разширяване на територията в Южна и Централна Азия. Хорасан е исторически регион, който включва части от днешен Афганистан, Иран и Централна Азия.

Но някъде около 2019 г. ИД-Х започва да се изтегля от териториалните си крепости в Афганистан, след като е подложена на все по-силен обстрел от афганистанските и чуждестранните сили, както и от талибаните - конкурентна бойна група. След това ИД-Х започва да прилага нова стратегия за водене на война в градски условия.

Откъде са бойците на ИД-Х?

ИД-Х е основана от недоволни членове на афганистанските талибани, "Техрик-е талибан Пакистан" и "Ал Кайда", които обявяват вярност на ИД.

С течение на годините редиците на ИД-Х се увеличават допълнително от местни новобранци и чуждестранни бойци, особено от бившите съветски републики в Централна Азия.

В доклад, публикуван през юни 2023 г., Съветът за сигурност на ООН посочва, че сред бойците на ИД-Х има граждани на Пакистан, Иран, Азербайджан, Турция, Русия, Таджикистан, Узбекистан и малък брой арабски бойци от Сирия, които са пътували до Афганистан.

Съветът за сигурност на ООН заяви, че броят на бойците на ИД-Х в Афганистан варира "от 4000 до 6000", включително членовете на семействата им. Някои експерти смятат, че броят им е много по-малък.

Какви нападения е извършила?

ИД-Х е извършвала нападения срещу афганистанските и международните сили, както и срещу талибаните. Тя е насочена и срещу религиозните малцинства в Афганистан.

През август 2021 г., когато чуждестранните войски се изтеглят от Афганистан, групировката извършва едно от най-значимите си нападения - убийството на 170 афганистански цивилни и 13 военни от САЩ на международното летище в Кабул.

След като талибаните завземат властта през същия месец, оттогава ИД-Х се насочва към талибански служители, чуждестранни граждани и посолства, афганистанската шиитска общност хазари и други, които смята за несъвместими със собственото си крайно тълкуване на исляма.

На 21 март ИД-Х поема отговорност за нападение пред банка в южния афганистански град Кандахар, при което загиват най-малко 21 души, повечето от които талибански служители.

Групата извършва и трансгранични нападения. През януари беше обвинена за убийството на повече от 90 души в южния ирански град Керман - най-смъртоносната атака в Ислямската република от десетилетия.

Експерти казаха, че ИД-Х е останала устойчива сила, въпреки че стотици нейни бойци са арестувани или убити от талибаните от 2021 г. насам.

"ИД-Х вероятно е най-активната и мощна от всички регионални филиали на "Ислямска държава" днес", коментира Майкъл Кугелман - директор на Института за Южна Азия към Центъра "Уилсън" във Вашингтон.

Защо би нападнала Русия?

През септември 2022 г. ИД-Х пое отговорност за самоубийствен атентат пред руското посолство в Кабул, при който загинаха най-малко шестима души, включително двама служители на посолството.

Нападението не изненада наблюдателите, които заявиха, че ИД отдавна заплашва да извърши нападения на територията на Русия.

Лукас Уебър, съосновател и редактор на MilitantWire.com, каза, че ИД още в началото е посочила Русия наред със САЩ като основен враг.

"Това само се засили през 2015 г., когато Русия се намеси военно в Сирия, за да подкрепи правителството", каза той, визирайки подкрепата на Москва за президента Башар Асад в сирийската гражданска война.

"И продължи да се засилва след различните военни интервенции на Русия и на частни военни изпълнители в цяла Африка, по време на които бойците на ИД бяха мишени", добави той.

Според експерти подкрепата на Москва за талибаните също може да е мотивирала нападението.

Русия, както и останалата част от международната общност, не признава правителството на талибаните и официално смята твърдолинейната ислямистка групировка за терористична организация. Но Москва многократно е приемала талибански служители и поддържа посолство в Кабул.

Как древното наследство на Афганистан се руши заради талибаните
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00
  • 16x9 Image

    Фруд Бежан

    Фруд Бежан е журналист в централния нюзрум на Радио Свободна Европа. Той отразява събитията в Афганистан и Пакистан.

Форум

XS
SM
MD
LG