Връзки за достъпност

Извънредни новини

Консерваторите в Испания спечелиха изборите, но нямат мнозинство за управление


Привърженици на консервативната Народна партия в нощта след изборите в Испания
Привърженици на консервативната Народна партия в нощта след изборите в Испания

Парламентарните избори в Испания в неделя не излъчиха ясен победител, съобщиха световните агенции. Консервативната Народна партия спечели най-много гласове, но няма достатъчно места в парламента, за да състави правителство дори ако състави коалиция с крайнодясната “Вокс”.

Испанската социалистическа работническа партия на премиера Педро Санчес завърши на второ място, но тя и нейните съюзнически партии отпразнуваха този резултат като победа, защото обединените им сили биха имали повече места в парламента в сравнение с Народната партия и крайната десница.

По думите на настоящия премиер Санчес опонентите му са се “провалили”.

Лидерът на Народната партия Алберто Нунес Фейхоо каза, че е негово задължение да се опита да състави управляващо мнозинство.

“Испанците знаят, че от втора сила се превърнахме в партията с най-много гласове”, каза той, цитиран от Би Би Си. “Надявам се това да не е началото на период на несигурност в Испания.”

Коалицията, която би могла да подкрепи Санчес, получава общо 172 места в парламента, а десният блок зад Фейхоо - 170. Необходимият брой депутати за мнозинство е 176.

Партията на Файехоо спечели 136 места в парламента. Крайнодясната партия “Вокс”, която би могла да подкрепи консерваторите, ще има 33 депутати. Това не са достатъчно места в парламента за съставяне на управляващо мнозинство.

Социалистическата партия на Санчес получи 122 места в парламента, с две повече от досега. Настоящият премиер разчита на подкрепа от лявата партия “Сумар”, която получава 31 места, както и на няколко по-малко формации. Тези гласове обаче също вероятно няма да са достатъчни за съставяне на управление.

Според Би Би Си единственият вариант Санчес да състави правителство е да получи подкрепа от каталунска сепаратистка партия “Заедно за Каталуния”, но тя до момента не е изразила намерение да участва в управление със социалистите.

До предсрочните избори в Испания в неделя се стигна, след като социалистите претърпяха тежки загуби на местните избори и премиерът Педро Санчес подаде оставка. Испанската социалистическа работническа партия на Санчес управляваше в коалиция с крайнолявата “Подемос” от 2019 г.

Няколко социологически проучвания предвиждаха след изборите да има ново, консервативно правителство, ако консервативната Народна партия и крайнодясната “Вокс” се коалират и имат достатъчно гласове. Това щеше да бъде първо участие на крайнодесните във властта и рязка промяна в политическия курс на страната.

Двете партии обаче нямат достатъчно депутати за мнозинство. Според Би Би Си най-вероятно в Испания ще има нови предсрочни избори през есента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG