Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел обяви състояние на война, официално и за първи път от 50 години


Израелската система за противовъздушна отбрана "Железен купол" прихваща във въздуха ракети изстрелвани от палестинската територия.
Израелската система за противовъздушна отбрана "Железен купол" прихваща във въздуха ракети изстрелвани от палестинската територия.

Израел официално обяви състояние на война. Това се случва за първи път от 50 години.

Новината идва, след като рано в събота палестинската ислямистка организация Хамас нападна Израел. Стотици хора бяха убити, а Израел предприе ответни въздушни удари.

В неделя правителството на страната взе решение да обяви състояние на война, като прие така наречения параграф 40-Алеф. На армията е предоставена пълна свобода на действие, съобщи държавното радио Кан.

Този параграф предвижда, че държавата има право да предприеме дори мерки, които биха могли да доведат до война. Компенсациите за населението и бизнеса в случай на обявяване на война обаче се дават в различен формат от военните операции.

За последен път параграф 40-Алеф е бил приет преди 50 години по време на Войната от Йом Кипур, която се води от коалиция от арабските страни, предвождана от Египет и Сирия, срещу Израел.

На 7 октомври ислямистката групировката Хамас нападна Израел. Няколко хиляди ракети бяха изстреляни към Израел. Въоръжените ислямисти нахлуха в граничните райони, убиха повече от 600 души, взеха пленници и заложници. Повече от две хиляди души бяха ранени. Според правителствени данни пленниците са над 100.

Израелската армия обяви операция "Железни мечове" и започна обстрел на Ивицата Газа. По данни на Министерството на здравеопазването на Палестинската автономия са убити над 300 души, а 2000 са ранени.

В неделя ливанската радикална групировка Хизбула пое отговорност за обстрела на Северен Израел. Израелски танкове са започнали да нанасят ответни удари по позиции на ислямистите в Ливан.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG