Връзки за достъпност

Извънредни новини

От "празна черупка" до фаворит за премиер. Кой е Жордан Бардела, звездата на крайнодесните в Париж


Жордан Бардела
Жордан Бардела

Франция може да осъмне с крайнодясно мнозинство в парламента този понеделник. Ако се случи, страната ще получи най-младия премиер в историята си - едва на 29 години. Наричат го "марионетката на Льо Пен", образът му е противоречив, но той е голямата звезда на френската политика. Кой е Жордан Бардела?

На 23 години той стана зам.-председател на втората най-голяма политическа сила във Франция, а заедно с това и евродепутат. Три години по-късно, на 26, той вече е председател на партията, а днес, още ненавършил 29, е фаворит за премиер - най-младия в историята на страната.

Лидерът на крайнодесния "Национален сбор" (НС) Жордан Бардела е звездата на момента не само във френската, но и в световната политика. Вратата пред него се отвори широко след победата на партията му в европейските избори в началото на юни, която предизвика президента Еманюел Макрон да свика предсрочни парламентарни избори.

На първия тур НС и съюзниците на партията победиха убедително както партията на Макрон, така и обединения ляв блок. И макар че фокусът падна върху несъобразения риск, поет от френския президент - да предизвика избори, все по-голямо внимание събира Бардела с историята на успеха си. Ако на балотажа в неделя крайната десница във Франция вземе мнозинство, той ще е кандидатът ѝ за премиер.

Образът му е изтъкан от противоречия, но популярността му, особено сред по-младите, се смята за основното оръжие към все по-добрите резултати на НС.

Кой всъщност е Жордан Бардела?

Син на мигранти без работен ден извън политиката

Жордан Бардела е роден в парижкото предградие Сен Дени. Родителите му имат италиански произход като преди това са живели в Северна Италия. От страната баща си той има и алжирски корени.

Това противоречие – лидер с мигрантски произход начело на партия, която се бори срещу имигрантите и е настроена крайно срещу мюсюлманите във Франция, Бардела обръща в своя полза. Често използва произхода си, за да смекчи крайния образ на позициите в партията си.

Пред света той се представя и като човек, израснал в бедност, заобиколен от престъпления, наркотици, мизерия.

В политиката съм заради всичко, което преживях

„В политиката съм заради всичко, което преживях там. За да спра това да се превръща в норма за цяла Франция. Защото това, което се случва там, не е нормално“, казва той.

Според френските медии обаче детството му не е чак толкова мрачно. Родителите на Бардела се разделят, когато той е малък, и действително докато е с майка си, той живее в оскъдица. В същото време баща му има бизнес, което му позволява да посещава частно училище.

По-късно той учи география в Сорбоната, но така и не успява да завърши. Целият му професионален път, освен едно лято във фирмата на баща му, започва и се изчерпва в „Националния събор“ - постъпва в партията едва на 16 години и бързо е разпознат като потенциална звезда.

От говорител до лидер и Тик-ток звезда

Когато постъпва в тогавашния „Национален фронт“ (партията по-късно променя името си - бел. ред.), Бардела казва, че основната причина не е самата политическа сила, а именно лидерката ѝ Марин льо Пен. Талантът и всеотдайността му водят до бърз растеж в партията.

На 19 години той вече неин секретар за департамента Сен Сен Дени, а малко по-късно става асистент на един от евродепутатите на партията. В този период започва да се налага като едно от основните лица на партията, които говорят за проблемите на предградията.

През 2015-а участва без успех в местните избори, но това не му пречи стане част от регионалния парламент на Ил дьо Франс. Най-важна за кариерата му обаче се оказва президентската кампания на Марин льо Пен през 2017 г.

Нещата протичат стремглаво. Бардела става говорител на партията, а година по-късно - лидер на младежката ѝ организация. След още година вече е водач в европейската листа. Лявото издание Либерасион му слага етикета „марионетката на Льо Пен“.

Според един от експертите, които работят с кандидатите на НС - Паскал Хумеу, Льо Пен действително взема Бардела под крилото си и умишлено го издига заради качествата и произхода му. Хумеу обаче не вижда нищо специално в младежа от онези му години.

Той беше една празна черупка

„Той беше една празна черупка. По отношение на съдържание - нямаше много. Не четеше много. Не беше любопитен. Просто поемаше части от езика, даден му от Марин“, казва експертът пред Би Би Си.

Други приближени до партията, които днес атакуват Бардела, го определят като „хамелеон“, който успява бързо да се адаптира.

Според всички медийни анализатори обаче Бардела печели изключително много от това, че изглежда достъпен, не демонстрира превъзходство и по-висок статут - все неща, дълбоко омръзнали на френските избиратели.

За това, както и за успешните резултати на партията, му помага силното присъствие в социалните мрежи. В Тик-ток той е зад намиращия се във втория си мандат френски президент Еманюел Макрон, но с постоянно растяща аудитория, която днес достига над 1,8 млн. души. В Инстаграм последователите му са над 790 хилияди.

Всичко това прави Бардела много по-привлекателен не само за типичните избиратели на НС – хора на средна възраст от по-малките провинциални градове, но също и за по-младите избиратели от големите регионални центрове. До съвсем скоро те се смятаха за избиратели на Макрон, но данните от последните гласувания показват постепенна промяна. И причината е Бардела.

НС подобрява представянето си и сред образованите, както и сред пенсионерите, а анализаторите отдават това най-вече на младия партиен лидер.

Какво предлага Бардела

Издигането на Бардела до най-високата позиция в НС се съчетава със смекчаването на позициите на партията в сравнение с времето, когато официално начело е жената, която го издига до този пост - Марин льо Пен. Партията вече не е кресливата крайна опозиция отпреди четири години.

Бардела не иска да вади Франция от НАТО, партията не е толкова крайна по отношение на ЕС - младият политик все пак прекара последните години в Брюксел като евродепутат. Той дори защитава политики за повече социални разходи – нещо немислимо за НС до неотдавна.

Основното предизборно послание на Бардела е свързано с вътрешната политика - повече сигурност за гражданите и върховенство на правото. Поставя фокус върху предградията и гетата.

Ограничаване на миграцията, социалните придобивки да са само за френски граждани, запазване на работните места в отбраната и сигурността само за хора с едно гражданство са само част от мерките, които НС предложи преди предсрочния парламентарен вот сега.

За икономиката на Франция младият лидер обещава на французите да отмени въведените от Макрон промени в пенсионната система - реформата на президента, които предизвика бурни протести.

Във външната политика Бардела се опита да притъпи критиките към НС най-вече по отношение на връзките на партията с Русия и отношението към войната ѝ в Украйна. По време на кампанията той многократно подчерта, че Москва е най-голямата заплаха за Франция и Европа. Но Бардела се противопостави на подхвърлената от Макрон идея за потенциална възможност да бъдат изпратени войски в помощ на Украйна. Обеща, че няма да допусне и изпращане на далекобойно оръжие, с което украинските сили могат да удрят по руска територия.

Така "Националния сбор" на Льо Пен, но начело официално с Бардела, спечели убедително първият тур на предсрочните парламентарни избори, който се проведе в неделя. На предстоящия тази неделя балотаж за депутати крайната френска десница се бори не само да затвърди победата, но и да получи самостоятелно мнозинство. А това може да превърне Бардела в най-младия и първия крайнодесен премиер на Франция.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG