Връзки за достъпност

Извънредни новини

Френска ракета е свалила италиански самолет при опит за убийство на Кадафи през 1980 г., твърди експремиер на Италия


Джулиано Амато през 2001 година
Джулиано Амато през 2001 година

Бившият италиански премиер Джулиано Амато твърди, че през 1980 г. ракета на френските военновъздушни сили по невнимание е свалила пътнически самолет над Средиземно море при неуспешен опит за убийството на тогавашния либийски лидер Муамар Кадафи.

В интервю за всекидневника "Република" от 2 септември той твърди, че става дума за планиран опит за покушение срещу Кадафи, в който е замесен военният алианс НАТО.

Амато призовава френския президент Еманюел Макрон да опровергае или потвърди твърдението му за причината за катастрофата на 27 юни 1980 г., при която загиват всички 81 души на борда на италианския пътнически самолет. „Това ще бъде възможност за Елисейският дворец да измие срама, който тежи върху Париж“, казва още експремиерът.

Изданието "Политико" отбелязва, че това твърдение може да доведе до дипломатически спор между Италия и Франция.

Амато добавя, че е убеден, че Франция е ударила самолета в опит да свали либийски военен самолет. Той признава, че не разполага с неопровержими доказателства, но отбелязва, че Италия е предупредила Кадафи и затова той не се е качил в либийския самолет, връщайки се в Триполи от среща в Югославия. По думите на Амато най-вероятно либийският лидер е получил информацията от министър-председателя на Италия преди него Бетино Кракси.

Кадафи, който управлява еднолично Либия около 40 години, беше пленен и убит от бунтовници през 2011 г.

Причината за катастрофата е една от най-отдавнашните неразкрити истории в съвременна Италия. Една от версиите е, че по време на полет от Болоня до Сицилия на борда на реактивния самолет е избухнала бомба. Според други анализ на останките, извадени от морското дъно години по-късно, показва, че той е бил ударен от ракета. Радарните следи сочат, че по време на падането в тази част на небето е имало оживление от самолети.

"Най-достоверната версия е тази за отговорността на френските военновъздушни сили, които в съучастие с американците са участвали в сблъсък в небето тази вечер на 27 юни", казва още Амато.

Той добавя, че НАТО е планирало да "симулира учение с много самолети в действие, по време на което трябваше да бъде изстреляна ракета" с цел Кадафи.

След катастрофата официални представители на Франция, САЩ и НАТО отрекоха да е имало военни действия в небето тази нощ.

От канцеларията на 45-годишния Макрон, който е бил малко дете, когато самолетът е паднал в морето близо до малкия италиански остров Устика, казаха, че засега няма да коментира веднага твърденията на Амато, предаде АП, цитирана от БТА.

Междувременно италианската премиерка Джорджа Мелони призова Амато да каже дали разполага с конкретни елементи в подкрепа на твърденията си, за да може нейното правителство да проведе допълнително разследване.

Думите му "заслужават внимание", каза Мелони в изявление, но същевременно отбеляза, че бившият премиер е уточнил, че твърденията му са "плод на лични умозаключения".

Твърденията обаче могат да окажат натиск върху френско-италианските отношения, точно както двете страни работят за подобряване на дипломатическите си отношения след спора от това лято, когато италианският външен министър Антонио Таяни се оттегли от официално посещение в Париж в отговор критика на френския вътрешен министър Жералд Дарманин относно миграционната политика на Рим, пише още "Политико".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG