Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как едно убийство преобърна живота в Цалапица. Но не стигна за полицейски оставки


Близки на убития Димитър Малинов протестираха в сряда и пред Районния съд в Пловдив, който остави в ареста двама близнаци, арестувани по случая.
Близки на убития Димитър Малинов протестираха в сряда и пред Районния съд в Пловдив, който остави в ареста двама близнаци, арестувани по случая.

Млад мъж изчезва и след седмица е намерен убит. Заподозреният се оказва избягал в Германия, а други двама са задържани като помагачи. Следват протести, изселване на близките на арестуваните, искания за оставки на полицейски шефове. Това иска дори министърът. Но оставки няма. Какво става в Цалапица?

Понеделник вечер. По-голямата част от населението на пловдивското село Цалапица е излязла на протест. Това е най-голямото село в община Родопи и се намира между Пловдив, Съединение и Стамболийски.

Поводът за напрежението там са убийството на млад мъж, последвалото бягство на основния заподозрян за престъплението и арестите на двама близнаци.

Протестът е обявен като мирна демонстрация, но след като се отправя към къщите на семействата на заподозрените ескалира в хвърляне на камъни, бутане на огради и призиви за изселване на техните близки. Всичко това - пред погледа на полицията.

Ситуацията напомня на случилото се в пловдивското село Катуница, където се стигна до опожаряване на къщата на ромския бос Кирил Рашков - Цар Киро заради смъртта на две местни момчета. Едва след това властите се активизираха и Рашков влезе в затвора за няколко години.

Хронологията на недоволството в Цалапица се разви по подобен начин. 24-годишният Димитър Малинов изчезна на 20 юли, а седмица по-късно беше съобщено, че е бил убит и трупът му е намерен заровен под строителни отпадъци край селото.

Роднини и приятели на Димитър Малинов протестираха пред Районния съд в Пловдив в сряда.
Роднини и приятели на Димитър Малинов протестираха пред Районния съд в Пловдив в сряда.

Основен заподозрян по случая е 30-годишният Рангел Бизюрев, който обаче се предполага, че е успял да избяга в Германия, където живее баща му. Срещу него беше издадена европейска заповед за арест, но все още няма информация да е открит.

Този развой провокира протест в събота. Семейството и приятелите на убития Димитър обвиняват полицията в Стамболийски, че не е провела адекватно разследване и така е позволила на заподозреният да се измъкне. Сред местните има съмнения, че разследващите дори са помогнали на Бизюрев да избяга.

Арести след протестите

Протести имаше и в неделя, и в понеделник, когато Окръжната прокуратура в Пловдив обяви, че по случая са задържани 19-годишните близнаци от Цалапица Борислав и Валентин Динкови. Те обаче бяха обвинени само за укриването на трупа на Малинов, но не и като съучастници на Бизюрев.

Това провокира ескалация на напрежението в селото и се стигна до призиви семействата на тримата заподозрени да бъдат изселени. Местните се съмняват, че близнаците са помогнали само за укриването на тялото на убития, защото той е бил в колата на баща им още преди да бъде убит.

Автомобилът, с който е похитен Димитър, е собственост на бащата на близнаците.
Ваня Христова, окръжен прокурор на Пловдив

“Автомобилът, с който е похитен Димитър, е собственост на бащата на близнаците. Установен е и му е извършен оглед”, каза пред Нова телевизия окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христова.

По нейните думи разследващите са установили, че двамата близнаци “са спомогнали извършителят на убийството да възпрепятства неговата наказателна отговорност с укриването на трупа, тоест, без предварително съгласие - техните действия, са след извършването на убийството”.

“Едното от лицата е спомогнало за превозване на трупа с лекия автомобил, а второто лице е осигурило кирки и лопати при изкопаване на дупка, в която да бъде положен трупът”, обясни прокурор Христова във вторник.

Ден по-късно тази версия беше изложена и пред Районния съд в Пловдив, който остави за постоянно в ареста братята Борислав и Валентин Динкови. Заседанието беше съпроводено от нов протест на близки на убития пред сградата на съда. Част от тях присъстваха и в залата, отправяйки закани към обвиняемите близнаци.

Близнаците Валентин и Борислав Динкови в съдебната зала в сряда.
Близнаците Валентин и Борислав Динкови в съдебната зала в сряда.

Според протестиращите наказанието, което двамата биха получили, ако бъдат осъдени само по настоящото си обвинение, е недостатъчно. За укривателство те могат да бъдат осъдени на максимум 5 години затвор. Близките на Димитър настояват за най-тежкото наказание - доживотен затвор без право на замяна.

Всичко това доведе до решението на семейството на близнаците повече да не се връща в Цалапица. Това беше съобщено преди ден от кмета на селото Ивайло Данаилов. По думите му къщата им ще бъде обявена за продан.

Недоволство срещу МВР

Другото основно искане на протестиращите в Цалапица е да бъде направена проверка на действията на полицията в Стамболийски през седемте дни от изчезването на Малинов до намирането на тялото му.

В сряда МВР съобщи, че такава проверка вече е образувана. При това - вътрешният министър Калин Стоянов дори е поискал оставките на директора на полицията в Пловдив Васил Костадинов и на началника на районното полицейско управление (РПУ) в Стамболийски Ангел Керпиев.

“Поводът е създалото се напрежение във връзка с действията на полицията след извършено на територията на районното управление тежко криминално престъпление, както и пропуски в работата досега”, гласеше прессъобщението на вътрешното министерство.

Втората майка на убития Валерия Петрова крещи към двамата обвиняеми близнаци в коридора на съда.
Втората майка на убития Валерия Петрова крещи към двамата обвиняеми близнаци в коридора на съда.

Настояването на Стоянов явно провокира желание у местните полицейски началници да разговарят с близките на убития Димитър и те се срещнаха в четвъртък. До оставки обаче така и не се стигна. Единствената последвала промяна беше, че Костадинов предстои да бъде преместен на друга длъжност.

“На тая среща нищо не се конкретизира. В случая разбрахме само, че началникът на РПУ - Стамболийски не иска да си подаде оставката. Другият началник, там на Пловдив, който е, каза, че просто се местел на друга работа”, коментира пред медиите бащата на жертвата - Недялко Малинов, цитиран от БНР.

Аз съм назначен по закон, по който оставка не съществува като понятие.
Васил Костадинов, директор на ОДМВР - Пловдив

“Аз съм назначен по закон, по който оставка не съществува като понятие. Има други форми”, беше единственият коментар на шефа на пловдивската полиция Костадинов.

Началникът на полицейското управление в Стамболийски Кеприев не застана пред медиите, но бащата на убития Димитър твърди, че пред семейството му е признал, че колегите му са допуснали пропуски в разследването.

“По едно време като ги напънахме повече даже си признаха, че има пропуски, нали. Обаче го призна пред нас, не пред медиите, разбирате ли”, каза още Малинов в четвъртък, декларирайки, че протестите в Цалапица продължават и местните искат среща с вътрешния министър.

В изпълнение на думите му последната демонстрация, в четвъртък вечерта, се състоя пред сградата на РПУ - Стамболийски. Протестиращите минаха и пред къщата на самия Кеприев.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG