Връзки за достъпност

Извънредни новини

Край на боксерките. Как се шият униформи за жените в украинската армия


Киев преправя полевата армейска униформа, за да може тя да се носи от хиляди жени на фронта. Униформите засега се шият от доброволци, производството все още не е започнало.
Киев преправя полевата армейска униформа, за да може тя да се носи от хиляди жени на фронта. Униформите засега се шият от доброволци, производството все още не е започнало.

Якета "с крила" или такива, в които не можеш да дишаш. Неудобно бельо, твърде плитки панталони. В боевете срещу руската агресия участват хиляди украинки, но те са принудени да го правят в мъжки униформи. Това никак не е удобно, но нещата са напът да се променят. Как се шият дамски военни дрехи?

Те се сражават наравно с мъжете на фронта в Украйна. Те са снайперисти, стрелци, служат като разузнавачи и медици в армията, но доскоро близо 42 000 военнослужещи жени нямаха свои униформи. Носеха мъжки.

Година и половина след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, Министерството на отбраната решава да се погрижи за нуждите на жените на фронта.

На 5 август военното министерство одобри комплект лятна униформа само за жените в армията. Заместник-министърът на отбраната Хана Маляр нарече това е едно от най-уникалните решения в историята.

„Струва си да се отбележи, че не всички страни, включително страните от НАТО, имат униформи за жени - още по-малко полева униформа за жени“, която да бъде изпробвана при бойни действия, каза Маляр и допълни, че Украйна е сред пионерите в това.

Според интернет страницата на армията на САЩ, страната въвежда стандартна женска униформа в американската армия през 2020 г.

За някои от украинските жени военни решението на държавата да предприеме реформа в облеклото им показва уважение към тях като личности и професионалисти.

„Не съм виждала нито една жена, която да иска да носи яке или нещо друго от издадената мъжка униформа“, разказва Анастасия, украинска военнослужеща.

22 март 2023, украинска военна на позиция в Бахмут, Донецка област.
22 март 2023, украинска военна на позиция в Бахмут, Донецка област.

Жените използват игли, каишки, всякакви подръчни материали, за да се справят с неудобствата, но резултатът невинаги е сполучлив, казва тя.

Просто не можеш да дишаш, ако закопчаеш копчетата отпред.

„Или имаш крила [от излишен плат], стърчащи отзад, или просто не можеш да дишаш, ако закопчаеш копчетата отпред“, казва тя.

Боксерки все още се раздават на украинките като нормативно бельо. Вира, друга военнослужеща, казва, че подарява части от униформата си на мъже войници.

„Нека сложим мъж в сутиен. Вместо тениска да сложи сутиен. Дали ще му бъде удобно?", шегува се Вира.

Анастасия смята, че месечната менструация също е казус и пита как да "залепя нещо за мъжките боксерки", имайки предвид залепващите се дамски превръзки.

Сега е щастлива, че нещата се променят.

Украинското министерство на отбраната е обещало на жените военни подходящи каски, бронежилетки и униформи за зимата.
Украинското министерство на отбраната е обещало на жените военни подходящи каски, бронежилетки и униформи за зимата.

Официалният брой на жените в армията на Украйна се е удвоил през 2015 г. по-малко от година след анексирането на Крим от Русия и началото на въоръжената кампания, подкрепена от Москва в района на Донбас.

По данни на Министерството на отбраната на Украйна към днешна дата около 5500 жени са на фронтовата линия.

Украинките могат участват в бойни действия от 2018 г., но армията се бори да навакса с изоставането, каза социоложката Анна Квит, която изследва равенството между половете в украинската армия.

Реформата за жените започва от базираната в Киев доброволческа организация с нестопанска цел ArmWomenNow, която следи нуждите на жените военнослужещи и вече шие техните униформи.

Според сайта на организацията редица известни личности от украинския шоубизнес помагат на каузата. Участват и кметът на Киев Виталий Кличко, и брат му - също професионален боксьор - Владимир Кличко.

След като доброволците ушиват 5000 униформи е създадена и работна група, в която влизат представители на Министерството на отбраната, обществената инициатива Forma Two и президентският съветник Тетяна Ломакина.

Според основателя на ArmWomenNow Ирина Никорак дизайнерите са поискали обратна връзка от жените.

По време на учения сред полета и гори са изпробвани няколко версии на униформата. След многократни корекции жените в армията вече имат свое военно облекло и бельо, съобразено с техните тела и нужди.

Освен якета, които отчитат женски бюст, комплектът включва еластични панталони с висока талия - след оплаквания, че мъжките панталони са до под пъпа, по-лесно се късат и дразнят кожата. За бременните е предвиден ластик в талията на панталона. Комплектите включват спортен черен сутиен и бельо.

Министерството на отбраната все още не е започнало производството на униформите за жени, но благодарение на организацията на украинските жени ветерани вече могат да се пробват мостри за всички сезони.

Все още се работи по модел на каска и бронежилетка за жените в армията, като министерството тества дали жилетките покриват техническите изисквания. Това стана ясно от прессъобщение на Министерството на отбраната, цитирано от Алексей Резников - вече бившият министър, който напусна поста, а за негов наследник беше избран Рустем Умеров.

XS
SM
MD
LG