Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какао срещу злато. Ще се превърне ли шоколадът в луксозна стока


Фермер работи във ферма за какао в Гана.
Фермер работи във ферма за какао в Гана.

Зависи ли нещо в живота ви от Гана или Кот Д'Ивоар? Да - ако обичате шоколад. Двете африкански държави произвеждат над 60% от какаото в света. Досега. Но шоколадът е напът да се превърне в злато. Защо?

"Тази ферма беше единственият ми начин да оцелея", казва Джанет Гямфи пред Ройтерс. Какаовите дървета, с които години наред се е прехранвала, са опустошени, а земята е отровена. Причината са нелегални златотърсачи.

От над 6 хиляди дървета сега тя има под десет. Гямфи е сред многото фермери в Ганa и Кот Д'Ивоар, които изкарват прехраната си с производство на какао.

Тази година обаче и реколтата е рекордно ниска.

По данни на Международната организация по какаото през сезон 2023/2024 г. световното предлагане на какао ще намалее с почти 11 %. В края на март цената за тон какао достигна рекордните 9 хиляди евро.

Освен нелегалните златотърсачи, които унищожават насаждения, проблемите в сектора са свързани и с недостатъчни инвестиции, климатичните промени и разпространяващи се болести.

В Западна Африка се отглежда над 60 % от какаовите дървета в света. Зърната се използват за производството на какаово масло и ликьор, от които се прави шоколадът. А очакванията за недостиг на какао водят до рекордни цени на шоколада по целия свят.

Какво се случва

"Ако дойдат да ми поискат фермата, ще я продам", казва Асиама Йебоя от Гана пред Ройтерс. Той не се страхува от златотърсачите, които влизат в плантациите, и е готов да им съдейства. Земята му, която преди години е раждала по 50 чувала какао, тази година му е оставила само 7.

Това обаче не е достатъчно, за да може той да инвестира в нея или да наеме работници. Пред Ройтерс други производители също потвърждават готовността да продадат земята си.

Реколтата на Дезире Адон в Кот Д'Ивоар също е намаляла. Причините обаче са други - обилни валежи в неподходящото време и болести по дърветата.

Фермери отделят заразени какаови плодове в Кот д'Ивоар, 12 август 2010 г.
Фермери отделят заразени какаови плодове в Кот д'Ивоар, 12 август 2010 г.

В тази част на Африка какаото все още се отглежда предимно от дребни земеделски стопанства. Основната реколта се събира от октомври до януари, а тазгодишната е една от най-лошите в историята.

"Това е истинско нещастие", казва Адон пред POLITICO.

Преди кризата в Кот Д'Ивоар цената на килограм за производителите е едва 1000 централноафрикански франка или около 1,50 евро. Ситуацията в Гана не е по-различна - един килограм зърна струват около 21 седи или 1,44 евро.

И в двете страни изкупната цена на какаото се определя на национално ниво. Така се осигурява минимална цена за периодите, в които има спад на търсенето, но също така се ограничават приходите за производителите по време на пазарен бум.

В отговор на кризата и двете страни вдигнаха тавана на изкупната цена с 50% - до малко над 2 евро.

Джанет Гямфи на фона на унищожените си какаови плантации
Джанет Гямфи на фона на унищожените си какаови плантации
Процентът на презасаждане е много нисък, а какаовите дървета остаряват

"Какаото е пазар, на който производителят произвежда стока с много висока стойност, но получава много малък дял от реалната цена. В резултат на това процентът на презасаждане е много нисък, а какаовите дървета остаряват", казва Трейси Алън, стратег по селскостопанските стоки в JP Morgan.

А с остаряването на дърветата намалява и реколтата.

Същевременно из плантациите в Западна Африка са плъзнали и няколко вида опасни болести. Недостатъчните средства обаче не позволяват на собствениците да се снабдят с нужните пестициди и торове.

Как се стигна дотук

Според американската инвестиционна банка JP Morgan, както и според производителите на какао, има няколко причини за недостигът на какао:

  • Незаконният добив на злато
  • Изменението на климата
  • Лошото управление на сектора
  • Бързо разпространяващите се болести.

По данни на ганайския борд за търговия с какао Cocobod, цитирани от Ройтерс, 590 хиляди хектара насаждения в страната са заразени с вирус, който в крайна сметка ще ги убие.

В момента Гана разполага с около 1,38 милиона хектара земя, на която се отглежда какао, като според Cocobod това число включва заразените дървета, които все още произвеждат какао.

При заразяване на част от дърветата цялата плантация трябва да бъде изкоренена, а земята - преработена.

Проблеми със земята е имало и преди, като тогава фермерите са намирали отговор в изсичането на тропическите гори и засаждането на нови какаови дървета там. Сега обаче това е невъзможно, тъй като предстоящият регламент на Европейския съюз за обезлесяването ще бойкотира производителите, които използват подобни практики.

Фермер в Кот Д"Ивоар отваря какаов плод.
Фермер в Кот Д"Ивоар отваря какаов плод.

Същевременно метеорологичният феномен Ел Ниньо, който доведе до рекордни температури в Европа миналото лято, е причина за по-сухо време в Гана и Кот д'Ивоар.

По-високите температури и промените в режима на валежите, причинени от измененията на климата, също оказват влияние върху реколтата.

Цените на шоколада

"Шоколадите, които сме свикнали да ядем, ще се превърнат в лукс", казва Тед Джордж, експерт по суровините в Африка в Kleos Advisory, пред Ройтерс. "Ще бъдат налични, но ще бъдат два пъти по-скъпи", казва той.

Недостигът на какао доведе до рязко покачване на цената му - от 4 хиляди евро за тон в началото на януари до рекордните 9 хиляди евро в края на март.

Пред POLITICO една от най-разпространените марки шоколад Lindt & Sprüngli казва, че през миналата година компанията е увеличила цените си средно с 10%.

Цената на шоколада със сигурност ще продължи да се покачва, като вероятно ще скочи с около 10%, казва и шоколатиерът Павел Танев пред Блумбърг. Според него обаче това зависи от много фактори, не само от ръста в цената на какаото.

Жени приготвят какаови зърна в Кот д'Ивоар, 9 януари 2021 г.
Жени приготвят какаови зърна в Кот д'Ивоар, 9 януари 2021 г.

"Смятаме, че шоколадът губи част от пазарния си дял, така че потребителите със сигурност реагират на по-високите цени", казва Кен Голдман, анализатор в JP Morgan, за пазара в САЩ. Там част от потребителите вече избират друг тип стоки за сметка на шоколада.

Същевременно производителите на шоколад се опитват да намерят изход от кризата - чрез използване на по-малко какао или чрез намаляване на размера на продукта. Анализаторите обаче смятат, че в крайна сметка по-високите цени ще достигнат до потребителите.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

Форум

XS
SM
MD
LG