Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да обиколиш цяла една планина". Ски алпинистът Никола Калистрин, който изкачи 30 върха за под 10 часа


Никола Калистрин
Никола Калистрин

Той е най-добрият български състезател по ски алпинизъм. Преди дни изпълни едно тежко предизвикателство, за да популяризира този спорт в България. Никола Калистрин е Човек на деня на Свободна Европа.

В края на 2023 г. на ски алпиниста Никола Калистрин му хрумва една идея. Той решава да си постави едно сериозно предизвикателство, за да популяризира спорта си и едновременно с това да покаже красотата на българските планини.

Преди дни той успя да го изпълни, като изкачи 30 върха по над 2000 метра височина за по-малко от 10 часа.

Изкачването беше заснето от продуцентското студио "Камък филмс", а филмът ще бъде представен през есента по време на фестивала „Банско Филм фест“, който представя продукции за планинарски и екстремни спортове.

"Когато филмът започне да се прожектира и извън България, [искам] хората да видят, че в нашата страна има прекрасни условия за практикуване на тези спортове и че България може да е една от топ дестинациите в Европа и света за практикуване на екстремни спортове", казва той пред БТА.

Калистрин започна от връх Пирин и финишира на Бойков връх. Той премина през върховете Албутин, Кончето, Вихрен, Тевно езеро и много други в северната част на Пирин - втората по височина планина в България. Той измина общо 42 км за осем часа и половина.

Пирин
Пирин

27-годишният алпинист е роден в град Банско, което му дава възможност да започне да се занимава сериозно със зимни спортове от малък. За пръв път се качва на ски на тригодишна възраст, а през 2015 г. след първото си състезание решава, че ще посвети живота си на ски алпинизма.

„Може да се каже, че не аз избрах ски алпинизма, а той избра мен – паснахме си веднага, още с първите изкачени метри с колани", казва Калистрин пред "Екстремно списание". "Много ми харесва лекотата на придвижване в този спорт и възможността да практикуваш на почти всяко кътче от планината, стига да има сняг. Много е вълнуващо, защото в рамките на един ден можеш да обиколиш цяла една планина.“

По негови думи, за да си добър ски алпинист, трябва да умееш да караш ски на различни терени, но и да можеш да изкачваш склоновете "бързо и ефективно, без да губиш много енергия.“ Калински смята, че е по-добър на изкачванията, затова често избира трудни терени, на които да трупа опит и със спускането.

Никола Калистрин
Никола Калистрин

От 2018 г. насам Калистрин неотменно печели състезанията в България във всички дисциплини на ски алпинизма. Неведнъж е представял страната и на международно ниво.

На Европейското първенство във Франция в началото на годината той участва в три дисциплини, на които зае 35-о, 40-о и 50-о място сред над 220 участници от 22 страни. През 2023 г. влезе и в топ 40 на Световното.

Едно от най-големите му постижения е второто място на състезанието на Международната федерация по ски алпинизъм през март в Азербайджан, където спечели второ място в скоростното изкачване и трето в спринта.

През следващите две години Калистрин ще се съсредоточи върху квалификациите за зимната олимпиада през 2026 г., когато ски алпинизмът за пръв път ще бъде олимпийска дисциплина.

Форум

XS
SM
MD
LG