Връзки за достъпност

Извънредни новини

Камарата на представителите на САЩ одобри помощ от $61 милиарда за Украйна. Какво още съдържа пакетът


Изглед към Капитолия преди гласуването в Камарата на представителите на помощта за Украйна, Израел и Тайван, Вашингтон, окръг Колумбия, 20 април 2024 г.
Изглед към Капитолия преди гласуването в Камарата на представителите на помощта за Украйна, Израел и Тайван, Вашингтон, окръг Колумбия, 20 април 2024 г.

Камарата на представителите в Конгреса на САЩ одобри блокирания от месеци нов пакет с помощ за Украйна на стойност от 61 милиарда долара.

Това стана възможно, след като републиканци и демократи се обединиха зад решението да подкрепят обща помощ от 95,3 милиарда долара за Украйна, Израел и други съюзници на САЩ, сред които Тайван. Законопроектът беше приет с 311 гласа срещу 112, като 101 републиканци гласуваха "за", а 112 бяха "против". Трима демократи не гласуваха.

До решението на контролираната от републиканците Камара на представителите се стигна, след като в началото на февруари те блокираха пакета. Тогава това се случи след призиви в тази посока от бившия президент и отново претендент за поста от републиканците Доналд Тръмп.

Следващата стъпка сега е законопроектът да бъде гласуван и от Сената, където се очаква също да получи одобрение. Процедурата по отпускането на помощта ще бъде завършена с подписа на президента Джо Байдън.

Той вече призова Сенатът бързо да придвижи пакета към Белия дом. По думите му така ще бъде осигурена "критична подкрепа за Израел и Украйна", "отчаяно необходима хуманитарна помощ за Газа, Судан, Хаити и други места", както и ще бъде стабилизиран Индо-Тихоокеанският регион.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства гласуването в Камарата на представителите на САЩ, като каза, че то ще "спаси хиляди и хиляди животи".

"Ясно послание"

"Демокрацията и свободата винаги ще имат глобално значение и никога няма да се провалят, докато Америка помага за защитата им", написа Зеленски в социалната мрежа Х.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също приветства гласуването в Конгреса на САЩ, посочвайки, че то "изпраща ясно послание до Кремъл: тези, които вярват в свободата и устава на ООН, ще продължат да подкрепят Украйна и нейния народ".

Кремъл очаквано разкритикува приемането на новия пакет с помощ за Киев, като заяви, че това ще "обогати" САЩ, а в Украйна ще доведе до повече смърт.

Непосредствено преди гласуването в Камарата на представителите "Политико" цитира двама неназовани американски официални представители, според които Пентагонът се готви бързо да одобри пакет от спешно необходими оръжия за Украйна. Той включва артилерийски снаряди и противовъздушна отбрана, които да бъдат доставени, ако и когато помощта бъде окончателно одобрена.

Киев беше под нарастващ руски натиск през последните няколко месеца заради топящите се запаси от артилерийски боеприпаси и увеличаващите се човешки загуби. Освен това Москва нанесе големи щети на вече разрушената енергийна инфраструктура на страната след повече от две години война.

Зеленски и неговото правителство умоляваха от месеци западните си съюзници да увеличат доставките на модерни системи за противовъздушна отбрана, оръжия и артилерийски боеприпаси.

Помощта за Украйна

Новият пакет с американска помощ за Украйна включва 23,2 милиарда долара за попълване на запасите от американски оръжия и военни съоръжения и 11,3 милиарда долара за текущи военни операции на САЩ в региона, където Пентагонът обучава украински войски.

Законопроектът включва и 13,8 милиарда долара за закупуване на съвременни оръжейни системи, както и над 9 милиарда долара икономическа помощ за Украйна под формата на заеми, които могат да бъдат опростени в бъдеще.

Белият дом ще има властта да определя условията на заема за Киев и ще може да вземе решение той да бъде анулиран.

Пакетът включва и мерки, които ще позволят на Вашингтон да конфискува замразени активи на руската централна банка, за да ги използва за възстановяване на Украйна от войната.

В него са заделени и 26 милиона долара за "продължаване на надзора и отчетността" на помощта, предоставяна на Украйна.

Вероятното одобрение на законопроекта в Сената ще увеличи общата сума, която Вашингтон е похарчил досега за помощ на Украйна, до 170 милиарда долара.

Пакетът за Израел

За подкрепата на Израел законопроектът предвижда 26,38 милиарда долара, включително над 9 милиарда долара хуманитарна помощ за Ивицата Газа, където милиони палестинци са изправени пред гладна смърт.

Израелският външен министър Израел Кац каза, че "гласуването на пакета с помощ за Израел с огромна двупартийна подкрепа доказва силните връзки и стратегическо партньорство между Израел и САЩ и изпраща силно послание към нашите врагове".

Индо-Тихоокеанската помощ за противодействие на влиянието на Китай в региона възлиза на около 8 милиарда долара, включително 2 милиарда долара външно военно финансиране за Тайван и други ключови съюзници.

Недостиг на оръжия и жива сила. Как Украйна се бори да забави руското настъпление
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG