Връзки за достъпност

Извънредни новини

Арменските сепаратисти са започнали да предават оръжията си и преговарят за изтегляне от Нагорни Карабах


Руските мироопазващи сили в Нагорни Карабах съобщиха, че карабахските сепаратисти са им предали повече от 800 огнестрелни оръжия и друго въоръжение.
Руските мироопазващи сили в Нагорни Карабах съобщиха, че карабахските сепаратисти са им предали повече от 800 огнестрелни оръжия и друго въоръжение.

Руските мироопазващи сили в Нагорни Карабах съобщиха в събота, че арменските сепаратисти в региона са започнали да предават оръжията си и водят преговори с Баку за изтегляне от региона.

По-рано през седмицата те бяха принудени да се съгласят на примирие, предвиждащо тяхното разоръжаване след бързата офанзива на Азербайджан в Нагорни Карабах, която приключи в сряда. Тогава Баку обяви, че си е върнал контрола над територията.

Според руските мироопазващи сили вече са предадени над 800 огнестрелни оръжия, гранати, минохвъргачки, противотанкови управляеми ракети и противотанкови ракетни системи, като процесът ще продължи през уикенда.

В резултат на офанзивата на азербайджанските сили тази седмица десетки хиляди етнически арменци в спорната територия бяха лишени от електричество и други стоки от първа необходимост.

Хуманитарна помощ за около 120 000 етнически арменци, които живеят в Нагорни Карабах, започна да пристига в петък.

Азербайджан определя 24-часовата си офанзива на 19-20 септември като "антитерористична операция". Офанзивата беше спряна, след като ръководството на етническите арменци в Карабах прие предложението на руската мироопазваща мисия, въпреки че се съобщава за спорадични сражения след това.

По-рано Баку съобщи, че предвижда амнистия за карабахските арменски бойци, които се откажат от оръжието си, и се стреми да реинтегрира етническото арменско население на територията. Някои от сепаратистките бойци обещаха да продължат да се противопоставят на азербайджанския контрол.

Отговорът на Ереван на азербайджанската офанзива доведе до протести в арменската столица, като лидерите на опозицията поискаха отстраняването на премиера Никол Пашинян и обвиниха правителството в недостатъчна подкрепа за етническото арменско население на Нагорни Карабах.

Пашинян изрази надежда, че на арменците от Карабах ще бъде позволено да се завърнат по домовете си, като същевременно каза, че Ереван би приел приток на етнически арменци, ако те решат да напуснат територията.

Антиправителствените демонстрации в Ереван доведоха до задържането на десетки хора в петък, като арменската полиция съобщи, че повече от 80 души са обвинени в неподчинение на полицейски заповеди. Арменските опозиционни групи твърдят, че в петък са били задържани около 350 протестиращи.

Очаква се Армения и Азербайджан да се обърнат към Общото събрание на ООН в Ню Йорк в събота.

Нагорни Карабах е международно признат за азербайджански, но е на практика независим, откакто се откъсна по време на войната с Армения през 90-те години на миналия век.

По време на друга кратка война през 2020 г. Азербайджан си възвърна голяма част от територията, както и седем околни района, които от 90-те години на миналия век бяха контролирани от етнически арменци с подкрепата на Ереван.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG