Връзки за достъпност

Извънредни новини

"За да напредват". Абдулахи Мире, който иска да промени живота на децата бежанци чрез книги


Абдулахи Мире в една от библиотеките, основана от него в бежанския лагер Дадааб
Абдулахи Мире в една от библиотеките, основана от него в бежанския лагер Дадааб

Двайсетина ученици и само един учебник. В бежанския лагер Дадааб в Кения ситуацията често изглежда така. Но там има и истории на успеха. Абдулахи Мире е една от тях. Затова той иска да осигури на децата там бъдеще чрез книги и образование.

Той прекарва 23 години от живота си в бежански лагер в Кения. Познава проблемите на децата там и знае, че образованието е един от ключовете към успеха. Докато хуманитарните организации осигуряват храна и вода обаче, книгите често остават на заден план. Затова те се превръщат в негова мисия.

Той е Абдулахи Мире и във вторник стана ясно, че получава наградата "Нансен" на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) за 2023 г. Със своята организация Refugee Youth Education Hub чрез дарения той открива три библиотеки в бежанския лагер Дадааб в Кения. Според ВКБООН досега той е събрал над 100 хиляди книги за децата там.

"Абдулахи Мире е живото доказателство, че идеите за трансформация могат да се зараждат в общностите на бежанците", казва Филипо Гранди, върховен комисар на ООН за бежанците.

Абдулахи Мире е роден в Сомалия. В началото на 90-те години на миналия век обаче емигрира в бежанския център Дадааб, който се намира в Кения. Той е един от най-големите бежански центрове в света, като там живеят над 200 хиляди души, някои от които през целия си живот.

В лагера има предимно сомалийски бежанци. Първите от тях пристигат през 1991 г., за да избягат от гражданската война в Сомалия. През 2011 г. има нов наплив заради сушата и глада в Южна Сомалия.

Абдулахи Мире в една от библиотеките, създадени от него в бежанския лагер Дадааб в Кения.
Абдулахи Мире в една от библиотеките, създадени от него в бежанския лагер Дадааб в Кения.

Според данни на ВКБООН през 2020 г. 56% от хората, които живеят там, са деца. Много от тях искат да учат, но недостигът на учители, класни стаи и материали е проблем, който води до лоши образователни резултати. Заради това и завършването на висше образование сред децата е рядкост.

Мире прекарва 23 години в лагера. През 2013 г. той завършва журналистика в Кенийския университет "Кенята". След това за известно време работи за ООН в Сомалия.

Работата му тогава е свързана с разоръжаването, демобилизацията и реинтеграцията на бивши войници. Това е моментът, в който той осъзнава, че заради липса на образование много от тях са радикализирани и с промити мозъци.

Заради това през 2018 г. Мире решава да основе организацията Refugee Youth Education Hub, която се фокусира върху образованието и развитието на бежанците и младежите. Мисията ѝ е да помага на младите хора в бежанските центрове в Кения да развиват потенциала си и да преследват мечтите си.

Абдулахи Мире раздава книги на ученици-бежанци в бежанския лагер Дадааб в Кения.
Абдулахи Мире раздава книги на ученици-бежанци в бежанския лагер Дадааб в Кения.

"Искам да променя живота на децата и младежите бежанци, живеещи в Дадааб. Единственият начин да направим това е чрез образование. Ако дадете качествено образование на тези деца или младежи, животът им ще се подобри завинаги", казва той през 2020 г.

Осигуряването на учебници в Дадааб е работа на хуманитарните организации. Според Мире обаче на първо място те мислят за базовите нужди на хората – храна, вода, санитарни материали. Заради това книгите остават на заден план.

Той разказва, че има часове, в които има по 20 ученици, но учебникът е само един. Този недостиг затруднява както работата в клас, така и възможността за работа вкъщи.

"За да напредват обществата, особено тези, които се възстановяват от десетилетия на конфликти, образованието трябва да бъде приоритет", казва той.

В интервю през 2020 г. той си поставя за цел да събере половин милион книги за децата в Дадааб. Три години по-късно продължава да преследва целта си. Тя обаче не приключва с книгите - според него има още много, което може да се направи за образованието в бежанския лагер и той е решен да работи за това.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

Форум

XS
SM
MD
LG