Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Драконов мост". Китай стои зад операция по дезинформация, насочена срещу американски граждани


Президентът на Китай Си Дзинпин и президентъ на САЩ Джо Байдън ще се срещнат в сряда във Вашингтон.
Президентът на Китай Си Дзинпин и президентъ на САЩ Джо Байдън ще се срещнат в сряда във Вашингтон.

Китайското правителство е изградило най-голямата в света операция за онлайн дезинформация. Нейната цел е тормоз на граждани, политици и представители на бизнеса от САЩ, съобщи Си Ен Ен.

Медията разкрива проблема от съдебни документи и публични информация, предоставена от компании, които притежават социални медии. От Си Ен Ен твърдят, че документите показват, че атаките включват заплахи за физическо насилие, както и че са част от добре организирана кампания на правителството на Китай.

Новината идва на фона на предстоящата среща на президента на САЩ Джо Байдън и китайския му колега Си Дзинпин. Тя ще се проведе в Сан Франциско в сряда. В последните няколко години отношенията между Вашингтон и Пекин са обтегнати заради серия от конфликти, свързани с търговията, Хонконг, Тайван, уйгурското малцинство в китайската провинция Синцзян и други.

Държавният департамент на САЩ твърди, че китайската кампания е част от по-мащабни усилия за оформяне на световната информационна среда и заглушаване на критиците на Пекин.

Жертвите ѝ се сблъскват с десетки хиляди публикации в социалните мрежи, които ги наричат "предатели", "кучета", и включват обиди на расистка и хомофобска основа. Според жертвите целта е те да бъдат докарани до състояние на страх и параноя, а проблемът е, че не срещат подкрепа от правоохранителните органи, включително и ФБР.

Безсилието на социалните платформи пред китайската мрежа

Въпреки че технологичните компании и компаниите за социални медии са закрили хиляди акаунти, насочени срещу американските граждани, те са изпреварени от множество нови акаунти, които се появяват почти всеки ден.

"Spamouflage" (от думите спам и камофлаж) или "Dragonbridge" (драконов мост) е мрежа от стотици хиляди акаунти, разпространяващи се във всички големи социални медии. Те не само тормозят американци, които критикуват Китайската комунистическа партия (ККП), но и се опитват да дискредитират американски политици. Също така те се опитват да злепоставят американски компании, които са в противоречие с интересите на Китай.

Частни изследователи следят мрежата от откриването ѝ преди повече от четири години. Едва през последните месеци федералните прокурори и компанията собственик на Фейбсук и Инстаграм Meta стигат до публичното заключение, че операцията е свързана с китайската полиция.

През август Meta обяви, че само през второто тримесечие на 2023 г. е премахнала група от близо 8000 акаунта, свързани с тази група. Google, която е собственик на YouTube, съобщи, че е закрила над 100 000 свързани акаунта през последните години. X, известна преди като Twitter, е блокирала стотици хиляди акаунти, "подкрепяни от държавата" или "свързани с държавата" в Китай.

Въпреки това, предвид сравнително ниските разходи за подобни операции, експертите, които следят дезинформацията, предупреждават, че китайското правителство ще продължи да използва тези тактики, за да се опитва да насочи онлайн дискусиите към предпочитания от ККП разказ, който често включва опити за подкопаване на САЩ и демократичните ценности.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG