Връзки за достъпност

Извънредни новини

Клаудия Шейнбаум е първата жена президент на Мексико. Коя е тя и какво я свързва с България


Клаудия Шейнбаум
Клаудия Шейнбаум

Клаудия Шейнбаум е избрана за президент на Мексико. Предварителните данни от проведените избори в страната показват, че тя печели между 58 и 60% от гласовете. След встъпването ѝ в длъжност Шейнбаум ще се превърне първата жена президент на страната.

На второ място с близо 30% по-малко от гласовете остана нейната опонентка Сочитъл Галвес.

„Няма да ви подведа“, каза Шейнбаум по време на победната си реч в Мексико сити.

Очаква се тя да замени определяния за неин ментор и Андрес Мануел Лопес Обрадор на 1 октомври.

Коя е Клаудия Шейнбаум

Шейнбаум е родена през 1962 г. в Мексико сити. Тя има еврейски произход. Баба ѝ и дядо ѝ по майчина линия са сефарадски евреи, емигрирали към Америка от Пловдив в началото на 40-те години, когато бягат заради Холокоста в Европа. Родителите на баща ѝ пък са евреи ашкенази от Литва, емигрирали през 20-те години.

Тя произлиза от семейство на учени като майка ѝ е биолог и професор, докато баща ѝ е инженер-химик. Брат ѝ е физик.

Като млада Шейнбаум също тръгва по пътя на родителите си. Учи физика в университет в Мексико сити, а по-късно завършва магистратура и докторантура по енергийно инженерство. По време на докторантурата си работи и следва в Калифорния, САЩ. По-късно е изследовател и преподавател в мексиканската академия на науките.

От 2007 г. става част от междуправителствения панел за борба с промените в климата на ООН.

Още в първите й години като студентка тя става част от студентския съвет, а по-късно е сред основателите на младежкото движение на Партията на демократичната революция. В началото на века отговаря за климатичните политики на Мексико сити като част от кабинета на управлението на града, на което начело е Лопес Обрадор.

През 2015 г. за кратко е министър на околната среда в кабинета на Обрадор, преди да бъде избрана за кмет на една от големите общини в Мексико сити. Тя застава начело на града след като печели изборите през 2018 г., и става първата жена на този пост в историята.

Какво обещава първата жена президент

Основна част от предизборната кампания на Шейнбаум се фокусира върху продължаването на политиките на Лопес Обрадор и Движението за национално възраждане за отделяне на икономическото развитие на страната от политическата власт.

Тази политика беше започната от досегашния президент и привържениците ѝ я наричат „Четвъртата трансформация“ (4Т). Целта е да създаде четвъртата най-голяма промяна за страната след основаването ѝ след разделянето на църква от държава и Мексиканската революция от 1910 г.

Шейбаум се фокусира върху много социални програми, сигурни пенсионни фондове, стипендии за ученици и студенти и други. Опонентите ѝ обвиняват нея и Лопес Обрадор, че предлагат популистки решения, както и че встъпването й в длъжност реално ще задържи досегашния президент на власт.

Основните предизвикателства пред Мексико са свързани със сигурността вътре в страната. Само в рамките на изборите, на които трябва да се изберат близо 20 хил. държавни и общински служители, бяха убити 38 кандидати.

Основна част от кръвопролитията в страната са свързани с войната между правителството и наркокартелите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG