Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нарушенията в психиатриите стигнаха до комисия в парламента


Прозорецът на "меката стая" в психиатрията в Ловеч, в която в началото на октомври млад пациент загина при пожар.
Прозорецът на "меката стая" в психиатрията в Ловеч, в която в началото на октомври млад пациент загина при пожар.

Парламентът създаде временна комисия, която да проучи нарушенията на правата на психичноболните пациенти в страната, съобщи БТА в четвъртък.

Новината идва след тазгодишните доклади на омбудсмана и на Европейския комитет против изтезанията, които за пореден път отправиха критики към България за тежките условия в психиатриите в страната.

Очаква се комисията да изготви законодателни промени, с които да се гарантират правата на пациенитите. Парламентът възложи на комисията да обсъди и предложи отпадане на института на запрещението, както и да предприеме нужните стъпки за деинституционализиране на психичноболни пациенти и зачитане на личния им избор, като това ще стане със съдействието на неправителствени организации и медицински експерти.

Предложението за създаване на комисията е внесено от депутати от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и е одобрено със 137 гласа "за" и нито един „против“ или „въздържал се“.

При представянето на мотивите за създаване на такава комисия Стела Николова (ПП-ДБ) цитира части от доклада на Европейския комитет против изтезанията, в който са цитирани твърдения от пациенти, че персоналът им крещи и санитарите също така нанасят удари.

Николова казва, че много от стаите са пренаселени, обстановката в отделенията е подчертано затворническа, а персоналът – крайно недостатъчен, а международните насоки относно използването на средствата за ограничаване на движенията не се спазват.

От ГЕРБ-СДС и „Възраждане“ подкрепиха създаването на комисията, но критикуваха евентуално отпадане на института на запрещението и изразиха опасения относно прехвърлянето на социални грижи на неправителствени организации.

Временната комисия се състои от 12 народни представители - по двама от всяка парламентарна група. Тя е със срок до изчерпване на предметния ѝ обхват, но не по-късно от шест месеца от създаването ѝ.

Председателка е Деница Сачева от ГЕРБ-СДС. Останалите членове са Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС, Росица Пандова и Стела Николова от „Продължаваме промяната - Демократична България“, Маргарита Генчева и Георги Георгиев от „Възраждане“, Севим Али и Хатидже Георгиева от ДПС, Валентина Димова и Смиляна Нитова от „БСП за България“ и Цветан Предов и Станислав Богдански от „Има такъв народ“.

Темата за условията в психиатриите отново привлече общественото внимание в началото на октомври, когато пациент в психиатрията в Ловеч загина, след като стаята, в която е бил заключен за наказание, се е запалила.

Според проверката на омбудсмана починалият 25-годишен пациент е викал за помощ, но не е бил пуснат от заключената стая. Окръжната прокуратура започна проверка по случая.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG