Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Важна стъпка". Първи търговски кораб напусна пристанището на Одеса по новия коридор


Товарният кораб "Йозеф Шулте" напуска пристанището на Одеса
Товарният кораб "Йозеф Шулте" напуска пристанището на Одеса

Първи търговски кораб напусна Одеса, след като като Украйна откри временен коридор от и до свои пристанища, който може да се използва на собствен риск, съобщи вицепремиерът на Украйна Александър Кубраков.

Контейнеровоз, плаващ под флага на Хонконг и управляван от германска фирма, успешно е напуснал украинските териториални води в Черно море, няколко часа след като е тръгнал от пристанището на Одеса. Това потвърди и говорител на компанията оператор в Хамбург пред ДПА.

Корабът беше блокиран там повече от година и половина - от началото на войната на Русия срещу Украйна.

Коридорът беше създаден, след като през юли Русия прекрати постигнатото с посредничеството на ООН споразумение за изнасяне на жизненоважно за много страни зърно от блокираните украински пристанища.

"Украйна направи важна стъпка към възстановяване на свободата на корабоплаването в Черно море", написа малко по-късно украинският президент Володимир Зеленски в Екс (доскоро Туитър). Той уточни, че плавателният съд се насочва към Босфора.

Той вече е в румънски териториални води. Ръководителят на мониторинговата група по санкциите и свободата на корабоплаване Адрей Клименко съобщи във Фейсбук, че линията на пътуване на кораба показва, че той се е движил по новия коридор и само два пъти в кратки отрязъци от маршрута е излизал извън украинските териториални води.

"Така се доказва, че "зърненият коридор" от украинските пристанища е възможен и без Русия", добави Клименко.

Екипажът, който се състои изцяло от украински моряци, се справя добре, уточниха от компанията оператор.

Корабът превозва повече от 2100 контейнера с около 30 000 тона разнообразен товар. Той акостирал в Одеса на 23 февруари 2022 година. Ден по-късно Русия започна пълномащабна инвазия и блокира пристанищата на Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG