Връзки за достъпност

Извънредни новини

Костадин Костадинов, който лови читатели с "Ловецът на пеперуди"


Костадин Костадинов (вляво) получи наградата "Елиас Канети" от временно изпълняващия длъжността кмет на Русе Димитър Недев, 2 ноември 2023 г.
Костадин Костадинов (вляво) получи наградата "Елиас Канети" от временно изпълняващия длъжността кмет на Русе Димитър Недев, 2 ноември 2023 г.

Може ли един уморен от думите човек да напише книга, която печели литературни признания? Може, ако думите се леят като вода. А историята в "Ловецът на пеперуди" върви по вода, преносно и буквално. Костадин Костадинов спечели наградата "Елиас Канети" за 2023 г. и е Човек на деня на Свободна Европа.

Костадин Костадинов казва, че е уморен от думите. С това все пак е свързана целодневната му работа в издателство "Пан" в продължение на повече от три десетилетия - да чете и редактира думи.

Нощите обаче са отредени за неговите собствени думи. В продължение на три години той ги подрежда в страниците на романа "Ловецът на пеперуди".

С него Костадинов улавя много читатели. Сред тях е журито на престижната национална литературна награда "Елиас Канети", което в сряда му връчи приза за 2023 г.

Костадинов е поласкан от наградата. Казва, че признанието го вдъхновява да продължи с писането.

Костадин Костадинов
Костадин Костадинов

Романът му идва след 25-годишна творческа пауза, разделена от "подгряващия" го сборник с разкази и повести "Заливът на Ифигения". Той е посрещнат с успех и има номинация за наградата на "Хеликон".

"В сборника упражних някои писателски номера, за да се подготвя за писането на роман", казва Костадинов за Свободна Европа.

Идеята за скелета на романа идва, след като писателят вижда богатата колекция от пеперуди на свой приятел.

"Реших, че колекционирането на пеперуди може да се превърне в конструкция за роман".

Именно това прави Костадинов - отрежда всяка глава на романа на определен вид пеперуда. Преплита и народно поверие - когато човек умре, пеперуда отнася душата му.

"Ловецът на пеперуди" обаче стъпва и на достоверна история. Изследването ѝ отнема на Костадинов месеци проучвания на документи и мемоари, свързани с времето, което романът описва - края на XIX и началото на ХХ век.

Действието в книгата се развива на вече изчезналия дунавски остров Адакале, а сюжетът възкресява мита за дунавската Атлантида и нейните обитатели.

След руско-турската война в края на XIX век островът е пропуснат в Берлинския договор и остава ничий. Обитателите му са от различни народности и изповядват различни религии. Прехранват се с риболов и контрабанда. Освободени са от данъци и военна повинност. И живеят щастливо.

През 2022 г. Костадинов получи и наградата на "Хеликон" за нова българска проза.
През 2022 г. Костадинов получи и наградата на "Хеликон" за нова българска проза.

Но романът не е толкова исторически, колкото приключенски. В него се описват най-различни кътчета от света, които авторът е видял с очите си.

Освен да пише и пътешества, Костадинов се занимава с ветроходство и обича да лови риба. Не го прави често, но винаги е на красиви места.

Костадинов е роден в Радомир. Завършва българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски", след което работи като журналист. От 1990 г. с приятели отваря издателството "Пан", чийто съсобственик е до днес.

Като писател дебютира през 1991 г. с книгата "Резерват за розови пеликани", автор е на сценария на едноименния игрален филм, както и на филма "Легенда за белия глиган".

Миналата година "Ловецът на пеперуди" (изд. "Хермес") спечели и наградата на "Хеликон" за съвременна българска художествена проза. Книгата беше номинирана и за национална литературна награда за български роман на годината "13 века България".

Костадин Костадинов е женен, има две деца.

Форум

XS
SM
MD
LG