Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украински военни са провели операция по море и въздух в Крим, твърди Киев


Нос Тарханкут в Крим, 2017 г.
Нос Тарханкут в Крим, 2017 г.

Украински военни са стигнали до нос Тарханкут край село Маяк в анексирания от Русия полуостров Крим и са провели "специална операция" с плавателни съдове и самолети. Това съобщи представителят на Главното разузнавателно управление (ГУР) на Министерството на отбраната на Украйна Андрий Юсов.

Операцията е проведена в нощта срещу Деня на независимостта на Украйна - 24 август. Крим беше незаконно анексиран от Русия през 2014 г. Новината идва на фона на продължаващата от месеци украинска контраофанзива.

В четвъртък ГУР публикува видеозапис от операцията с коментар: "Държавното знаме отново се развя в украинския Крим". В него се казва, че военните са извършили десант от морето в района на селищата Еленовка и Маяк и са влезли в бой с руските сили.

"Подразделенията на ГУР извършиха десант в рамките на специална операция, всички задачи са изпълнени", каза през изданието "Хромадске" Юсов, а пред друго издание уточни, че след операцията няма регистрирани украински жертви.

"Не можем да разкрием всички подробности, но има загуби сред противниковия личен състав, както и сред силите и средствата", добави той.

Руските власти не са коментирали операцията, но руският проправителствен телевизионен канал SHOT съобщи, че в близост до нос Тарханкут се е чула стрелба. Очевидци от местен къмпинг са разказали, че са видели "две гумени лодки недалеч от брега" и "в тях е имало 10 непознати".

В село Маяк край нос Тарханкут се намира базата на 3-ти радиотехнически полк в състава на радиотехническите войски на Въздушно-космическите сили на Русия. По данни на проекта Крим. Реалии на Радио Свободна Европа в района се намира и радиолокационен център - радиолокационна станция "Небо-М" и радиолокационна станция "Каста-2Е2". В този периметър са подготвени позиции за противовъздушна отбрана.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски неведнъж е казвал, че войната няма да свърши, докато Украйна не си върне полуострова. Русия незаконно го анексира през 2014 г., след военна операция на войници без означения, за които отричаше да са нейни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG