Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руската армия напредва в Купянск. Украйна твърди, че положението е под контрол


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Русия струпа 100 хил. военни, които отскоро напредват в района на Купянск. Според украинските военни армията е там още от януари. При всички положения положението в района е под контрол, твърдят те.

Русия е струпала повече от сто хиляди военни в Лимано - Купянския район. Това съобщи говорителят на Източната група на въоръжените сили на Украйна Сергей Череватий. Зам.-министърът на отбраната на Украйна Ганна Маляр каза, че руската армия напредва в посока Купянск от събота насам.

"Месеци наред силите на отбраната на Украйна не им дават да напреднат в района и им нанася удари. Тези 100 хил. не са се повили вчера. Може да са малко повече или малко по-малко", каза Череватий.

Според Маляр руската армия може би го прави, за да отвлече вниманието на украинските войски, които настъпват в Бахмут. Целта според Маляр е да отклонят към Купянск част от силите на Украйна.

Тези 100 хил. души не са се появили вчера
Сергей Череватий

Русия твърди, че за денонощие е завзела половин километър от Купянския район. Началникът на пресцентъра на украинските западни войски потвърди, че са били осуетени два опита на украинските войски за ротация на части в челните редици.

Щурмувата и армейската авиация на групирвка "Запад" е нанесла 15 ракетни удара по руските войски, каза той.

Какво се случва на конкретното място на фронта - коментира военният експерт, полковник от въоръжените сили на Украйна от резерва Роман Свитан пред рускоезичната телевизия на Радио Свободна Еврона "Настоящее время".

По думите му още от януари руската армия трупа сили в Луганско направление.

"В този полигон имаше около сто хиляди [руснаци], заедно с техника, готови за изпълнение на бойни задачи", каза той.

Групировката е трябвало да напредва през зимата, но времето е било дъждовно и придвижването на техниката - много трудно.

Тази местност е блатиста, водата е половин метър дълбока, затова е доста трудно да се мине там, когато вали дъжд и има киша, каза Свитан.

А през лятото, след юни - юли, придвижването е вече възможно. "Затова руснаците изтеглиха техниката и продължиха да изпълняват задачите, които не бяха изпълнили през зимата", добави той.

Според Свитан руската армия има задачата да се опита да достигне реките Северски Донец и Оскол, да изтласка украинските войски над тях и да задържи отбранителната линия.

Това е просто тълпа от 100 хил. души, които могат да изпълняват някакви задачи
Роман Свитан

По думите му обаче украинската армия има пълен контрол в района. "За нас е изгодно руснаците да се местят. Факт е, че те изпълзяха от окопите и започнаха да се движат през полетата. И вече на полето можем да ги достигнем, особено подходящи са касетъчните бомби, които ни бяха обещани", каза военният експерт.

По думите му тези 100 хил. души не са военно обучени, защото това отнема години.

"Можем да кажем, че това е просто тълпа от сто хиляди души, които могат да изпълняват някакви целеви задачи. Това е да преминават на максимална широчина на фронта от три до пет километра, не повече", каза Свитан.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG