Връзки за достъпност

Извънредни новини

Комисията за защита на потребителите няма да атакува по-скъпите такси на мобилните оператори


Председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев
Председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев

Комисията за защита на потребителите (КЗП) няма да опита да промени практиката мобилните оператори да могат едностранно да увеличават таксите си заради инфлацията. Такива призиви бяха отправени към регулатора и по време на открито заседание в понеделник.

Новината идва на фона обществено недоволство след като и трите мобилни оператора информираха своите абонати, че едностранно увеличават месечните им такси. Това е възможно заради клауза в типовите договори, които Vivacom, A1 и Yettel предлагат на клиентите си.

КЗП не се вслуша в призивите да оспори тази клауза. Вместо това комисията ще изготви доклад във връзка с общите условия на договорите за мобилни услуги, в които се позволява едностранно увеличаване на цените спрямо размера на инфлацията. Това стана ясно от думи на председателя на комисията Стоил Алипиев по време на открито заседание в понеделник.

Решението дойде, въпреки че по време на заседанието представители на държавни и потребителски организации определиха клаузата за "неравноправна", а част от тях призоваха комисията да заведе иск, с който клаузата евентуално да бъде определена като нищожна от съда.

В края на януари трите мобилни оператора в България – Vivacom, A1 и Yettel решиха почти едновременно да индексират цените в договорите за мобилни услуги за трета поредна година. Те се позоваха на клаузи в договорите, които им позволяват да повишават цените в отговор на инфлационните стойности в страната. Това предизвика гневни реакции от страна на потребители и народни представители, част от които видяха в действията на мобилните оператори „индикации за картел“.

По време на заседанието във вторник представители на потребителски организации в страната, представител на националния омбудсман Диана Ковачева и представители на Министерството на икономиката и индустрията се обединиха около мнението, че клаузата в договорите, която позволява мобилните оператори едностранно да индексират цените на мобилните услуги, е в ущърб на потребителите и е „неравноправна“.

Те видяха още като проблем и липсата на механизъм, който да задължава мобилните оператори да намалят цената в случай на дефлация [понижаване на общото ниво на цените на стоки и услуги - бел. ред.].

По време на заседанието лидерката на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова призова председателя на КЗП да поиска от мобилните оператори да отстранят клаузата, с която могат да индексират цените в 14-дневен срок, както и от комисията да заведат дело, в което да поискат от съда да обяви клаузите за нищожни.

Емил Георгиев от Федерацията на потребителите съобщи, че се подготвя жалба до Софийски градски съд. Присъстващите коментираха обаче, че ако съдебна процедура бъде започната от КЗП, тя ще се развие в значително по-кратки срокове между евентуалните решения на различни инстанции.

Преди седмица Vivacom каза, че ще увеличи цените на таксите за мобилни услуги с 4,7 %. Дни по-късно от Yettel съобщиха, че цените при тях ще се увеличат с 9,5 %. А1 обяви, че също готви увеличение на цените, но засега не е ясно в какъв размер ще бъде то.

В България поне две независими институции отговорят пряко за регулирането на дейността на мобилните оператори. Това са КЗП и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Преди седмица депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Мартин Димитров каза, че готвените промени на цените, които няма да са в еднакъв размер“, са „провал на регулирането“.

Колегата му от ПП-ДБ Ивайло Мирчев каза, че са необходими законодателни промени, както и промени в регулаторите, защото„от години има индикации за картел при мобилните оператори“.

Недоволството от индексирането на цените на мобилни услуги се случи по същото време, в което бившият премиер и настоящ съпредседател на ПП-ДБ Кирил Петков поиска смяна на състава на КЗК и видя проблем с евентуалното одобряване на сделка за закупуването на "Булсатком" от страна на Vivacom.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG