Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иван Ланджев и "неизбежната случайност" в новата му книга


Иван Ланджев на представянето на "За неизбежната случайност" в Бургас
Иван Ланджев на представянето на "За неизбежната случайност" в Бургас

В новата си книга "За неизбежната случайност" писателят Иван Ланджев сякаш събира всичко - есета, публицистика, проза, хумор. На 6 ноември той я представя в София заедно с писателя и редактор на книгата - Георги Господинов.

Поетът и есеист Иван Ланджев представя в понеделник, 6 ноември, първата си прозаична книга - "За неизбежната случайност".

Представянето ще се състои в бар "Петък", като на него ще присъства писателят и редактор на книгата Георги Господинов.

Ланджев определя пред БНТ съдържанието на книгата като "еклектична смес" от различни теми и жанрове. Тя включва есета, истории, фрагменти, художествени текстове, публицистика, политическа сатира, както и няколко превода.

Това, което държи всичко заедно, е историята за лесничея Рой Съливан, който е реално съществувал човек и е рекордьор на "Гинес" за най-много преживени удари от мълнии, казва още Ланджев пред БТА.

"Иван Ланджев идва с неподражаема стъпка, като някакъв гросмайстор на ринга на есето, като саркастичен меланхолик на фрагмента. Има всичко тук – шах и бокс, литература и джаз, поезия и пандемия – изтанцувани и написани с дяволски добър стил, дълбочина и талант", казва за книгата Господинов.

През последните дни ироничното есе в книгата "Българско селфи", прочетено от актьора Захари Бахаров, доби популярност в социалните мрежи. Части от книгата прочетоха и актьорите Теодора Духовникова и Бойко Кръстанов.

Ланджев е роден през 1986 г. Той завършва докторантура по руска литература в Софийския университет. Днес преподава творческо писане, превежда литература от английски и руски език и е творчески директор в рекламна агенция. Бил е и сценарист на български сериали.

Получавал е редица награди като "Орфеев венец", "Южна пролет" и "Веселин Ханчев" за поетичните си книги. Те включват "По вина на Боби Фишер", "Ние според мансардата", "Ти, непрестанна новина".

Ланджев казва пред изданието "Култура" през 2020 г., че с всяка следваща книга звучи все повече като себе си. "В началото, като публикуваш първата си книга, ти още не си ти. Ти си това, което си прочел последно", казва той.

"В това невежество тук-там се прокрадваш и ти в някакви моменти. Има неща, които започват да звучат като тебе, и си даваш сметка, че те не са дошли отникъде другаде. По-нататъшното ти писане е опит да запазиш това и да го развиваш", добавя писателят.

По негови думи в последната си поетична книга - "Ти, непрестанна новина", е по-открит и сантиментален. "Чувството е много освобождаващо. Това е хубавото – че ставаш по-свободен с годините", казва още той.

Ланджев се определя като меломан, свири на китара, слуша джаз и харесва бокса и шаха. Тази есен той се върна от САЩ, където е прекарал шест месеца като стипендиант по програмата "Фулбрайт".

Форум

XS
SM
MD
LG