Връзки за достъпност

Извънредни новини

Латино кралицата Шакира, която лекува раните си с музика


Шакира по време на свой концерт през 2006 г.
Шакира по време на свой концерт през 2006 г.

Тя танцува, пее и пише музика от малка. Днес, с над 95 млн. разпродадени албума и десетки награди, на нея принадлежи титлата "кралица на латино музиката". В петък колумбийската певица Шакира навършва 47 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Когато преди 47 години момиченце на име Шакира Исабел Мебарак Рипол се ражда в колумбийския град Баранкиля, едва ли някой си представя, че един ден край брега на реката в града ще се издига нейна статуя.

"Бедра, които не лъжат, несравним талант, глас, който докосва масите", гласи днес надписът върху бронзовия паметник.

Днес - 95 млн. продадени албума по-късно, с каталог от 145 песни и след десетки световни награди - Шакира е една от най-успешните певици на всички времена и най-влиятелната латино изпълнителка изобщо.

Американското списание Билборд я определя като певицата, отворила първа вратите към международните пазари и пред други изпълнители от региона. Ройтерс я нарича "кралица на латино музиката", Ню Йорк Таймс - "титан", а вестник Индипендънт пише, че сравнени с нея други латино звезди като Рики Мартин или Дженифър Лопес изглеждат като "рибки за стръв", с продадени двойно по-малко албуми.

Всичко започва в карибския град Баранкиля, където Шакира се ражда в семейството на ливанец и колумбийка. Баща ѝ е писател и запленено от неговата пишеща машина, малкото момиче мечтае един ден да има своя собствена.

Още на 4 години изненадва родителите си с първото си стихотворение. Когато е на 7, те сбъдват мечтата ѝ и ѝ подаряват пишеща машина, а на 8, след като леля ѝ и подарява и китара, Шакира вече е написала първата си песен.

Няколко години по-късно тя успява да убеди агенти на Сони мюзик в таланта си и - само на 13 - подписва първия си договор. Първите два албума нямат успех, но третият - Pies Descalzos ("Боси крака"), в който залага на рок звучене и електрическа китара, я превръща в звезда в цяла Латинска Америка.

Така - само на 18 години, Шакира става икона на латино музиката, пише Роулинг стоун. Още тогава младата певица създава фондация на името на първия си успешен албум - "Боси крака", с която помага на деца в нужда. Програмите ѝ осигуряват образование и храна на деца от бедни семейства в Колумбия.

Шакира пристига на 24-тата годишна церемония по връчването на латиноамериканските награди Грами в Севиля на 16 ноември 2023 г.
Шакира пристига на 24-тата годишна церемония по връчването на латиноамериканските награди Грами в Севиля на 16 ноември 2023 г.

През следващите години, докато продължава пътя си към световните музикални върхове, Шакира продължава да подкрепя и други благотворителни каузи.

Още през 2001 г. тя пробива на англоезичния пазар с албума си Laundry Service и хитове като Whenever, Wherever и Underneath Your Clothes.

Следват Hips Don't Lie, Beautiful Liar, Waka Waka (This Time for Africa), Loca и много други. Те ѝ носят 3 награди Грами, 14 награди Латино Грами, 5 MTV Video отличия, 7 от музикалните награди на Билборд, както и звезда на славата в Холивуд.

Колумбийката продължава да е на върха и днес, когато хората избират да слушат музика през онлайн платформи - тя е една от 10-те най-добри изпълнители за всички времена в Ютюб със своите над 20 милиарда гледания и най-стриймваната латино изпълнителка за всички времена в Спотифай според списание Билборд.

За самата Шакира обаче музиката е много повече от брой разпродадени албуми, статуетки или слушания в Спотифай. През 2022 г., след раздялата ѝ със съпруга ѝ - футболиста Жерард Пике, певицата казва, че се е чувствала на дъното и музиката е нещото, което я е изкарало на повърхността като "спасителен пояс".

"В този момент, който е може би един от най-трудните и най-тъмните в живота ми, музиката ми донесе светлина", казва тогава Шакира пред списание Elle.

"В моя случай писането на музика е като ходенето при психотерапевт, само че по-евтино. Помага ми да преработя емоциите си и да ги разбера. Помага ми да излекувам раните си", добавя тя.

Освен на нея самата обаче, музиката ѝ дава и на тези, които я слушат. Затова и колумбийската звезда казва, че ще продължава да твори.

"Когато се замисля за силата на музиката, осъзнавам, че - да, работата ми може да не е толкова геройска като тази на лекар или медицинска сестра, но има един много благороден аспект, а именно: че свързва хората с живота", казва Шакира.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG