Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сергей Лавров отива в Скопие на среща на ОССЕ, ако България пусне самолета му


Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров
Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров ще участва в срещата на върха на министрите от Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ), ако България отвори въздушното си пространство за самолета му. Това каза Лавров в понеделник, цитиран от ТАСС.

Срещата на ОССЕ се провежда между 30 ноември и 1 декември в Скопие. По информация на руската агенция Интерфакс България е обещала на Северна Македония временно да отвори въздушното си пространство за самолета с руската делегация.

Малко по-късно в понеделник външното министерство на Северна Македония отрече информацията. "България или Гърция трябва да решат дали една от тях ще отмени санкциите за руските полети или ще позволи само на самолета на Лавров да лети в тяхното въздушно пространство", казаха от министерството пред македонската служба на Радио Свободна Европа (RFE/RL).

Новината идва, след като в събота правителството на Северна Македония каза, че ще разреши на самолета с Лавров да кацне в Скопие.

"Очевидно България е обещала на Северна Македония, че ще отвори въздушното си пространство. Ако това се случи, ние ще бъдем там. Да видим", каза Лавров на конференцията "Примаковски четения" в Москва.

Към момента в дирекция Ръководство на въздушното движение (РВД) няма постъпило такова разрешение, казаха от министерството на транспорта пред Свободна Европа.

То се издава от отдел консулски към външното министерство и трябва да постъпи директно в РВД, уточниха от там.

Свободна Европа изпрати въпроси и очаква отговор от Министерството на външните работи.

Европейската комисия каза, че Лавров може да пътува до ЕС и Северна Македония, въпреки че е санкциониран.

Руската военна инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари, провокира широкообхватни санкции, сред които забрана от ЕС Русия да използва въздушното пространство на блока. Северна Македония е член на НАТО и се надява скоро да се присъедини към евросъюза.

"Санкциите винаги имат дерогации, изключения. Те са свързани именно с участието в мултилатерални форуми като ООН или ОССЕ, както е в случая", каза говорител на еврокомиисята на пресконференция в понеделник.

По думите му засегнатите от санкции имат право да пътуват в ЕС особено когато пътуването им е свързано с причината да бъдат санкционирани. В случая срещата на ОССЕ ще обсъжда и войната в Украйна, заради която е санкциониран Лавров.

"Освен това винаги е добре да се изправяме лице в лице, така че да можем да конфронтираме Лавров с незаконните действия на режима в Кремъл и лъжите, които разпространява", добави говорителят.

В Скопие за срещата се очаква да пристигнат 76 делегации на държави членки и партньори на ОССЕ, представени предимно от министри на външните работи.

По думите на Лавров няколко западни държави вече са поискали срещи с него по време на срещата на върха. "Вече има няколко искания за срещи - включително от западни представители", каза Лавров.

През юни миналата година беше отменено посещение на Лавров в Сърбия, защото съседните ѝ страни България, Северна Македония и Черна гора забраниха на самолета му да премине през въздушното им пространство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG