Връзки за достъпност

Извънредни новини

"25 пъти разлика". Нова формула ще изравнява цените на лекарства за онкоболни


Дете в онкологично отделение (илюстративна снимка).
Дете в онкологично отделение (илюстративна снимка).

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща лекарствата за онкоболни по нова формула. Целта е тя да ограничи надценките на тези препарати, с които те се продават в различни болници. Формулата беше въведена с поправка на Закона за здравното осигуряване, приета от депутатите на второ четене в сряда.

Тя стана факт, след като миналата седмица разследване на бТВ установи, че при някои от тези лекарства има разлика от 28 пъти между цените, на които различните болници ги закупуват.

Лекарствата, които се прилагат при онкологични заболявания, не са включени в цените на клиничните пътеки, затова НЗОК ги плаща отделно на цените, на които болниците са ги закупили. За тези медикаменти здравното министерство трябва да организира централизиран търг, а цените от него да важат за всички болници. През последните няколко години обаче това не се случва.

През август 2023 г. влиза в сила нов закон, който предвижда и случаите, в които не се провежда търг. Той обаче създава предпоставка за недостиг на лекарства, заради което спира да се прилага.

Какво предвиждат новите поправки

Поправките, внесени от депутатите на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ предвиждат изчисляването на цените на лекарствата да се извършва по нова формула. С нея здравната каса ще заплаща най-ниската цена, постигната от болницата, но не по-висока от средната претеглена стойност на продукта.

Промените предвиждат, ако се установи, че дистрибуторът е продал на болницата лекарство на цена, която е по-висока от 20% от тази, на която той го е закупил, то търговецът ще трябва да заплати разликата на болницата.

Поправката беше критикувана от депутати от "Възраждане" и "Има такъв народ" (ИТН). Според тях реалната цена е тази, която е най-близо до най-ниската, а с предложените промени цените отново ще бъдат по-високи.

"Ако 50 болници са го купили на 5 лв., 50 други са го купили на 50 лв., а други на 500 лв., то ще остане пак нереално висока цена, без да се отчита тежестта", каза Андрей Чорбанов от ИТН.

Според Васил Пандов от ПП-ДБ, един от вносителите на законопроекта, промените ще доведат до намаляване на голямата разлика в цените на лекарствата.

"Това, което ще приемем, ще позволи да няма разлика от 25 пъти в цените на лекарствата. Има цени, които са близки до нулева стойност и ако приемем най-ниската стойност от всички възможни, това може да доведе до отказ от доставка на онкологични лекарства", каза той.

Зам.-министърът на здравеопазването Илко Гетов коментира пред бТВ, че очаква след влизането на новата формула в сила за първите няколко месеца на НЗОК да бъдат спестени 10 милиона лева.

Разлика от 28 пъти

Разследването на бТВ показва, че за едни и същи лекарства здравната каса плаща цени, при които разликата достига до 28 пъти. Сред споменатите медикаменти са продукти на компаниите "Гриндекс" и "Тева".

В случая на "Гриндекс" болницата, която е отчела най-високата цена за закупуване на лекарството, е била "Света Марина" в Плевен.

През септември 2023 г. тя е заплатила цена от 1349 лева. Същевременно Военномедицинската академия в София е отчела най-ниската цена за същия медикамент – 74 лева.

На въпроси на бТВ болницата в Плевен оправдава високата цена със спешността при поръчката на лекарството. Оказва се обаче, че само месец преди това болницата е заплатила почти същата сума за шестима други пациенти.

През септември лекарство на фирма "Тева" е закупено от две частни болници на цена от 1878 лева, което е равно на тавана на цената за този медикамент. Същия месец онкоболницата "Д-р Марин Мушмов" отчита, че е закупила лекарството за 66 лева - това е разлика от 28 пъти.

От "Тева" коментират, че работят само с един дистрибутор в България, като цените, на които тя продава лекарството на дистрибутора са значително по-малки от тези, които частните болници са заплатили.

Причината е, че цената на производител се изчислява от държавата по специална формула, след което се регистрира. Дистрибуторите имат право на максимум 10 лева надценка над цената, която е регистрирана от производителите. Същевременно производителите продават на болниците на цени, които са значително по-ниски от регистрираните.

Разследването на бТВ установява, че разликата се получава от факта, че търговците определят цената си така, че да не повлияе на цените на другите европейски пазари. Това позволява на дистрибуторите в България купуват лекарствата на ниска цена и да я продават на много по-висока.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG