Връзки за достъпност

Извънредни новини

Арабски и мюсюлмански лидери настояват за незабавно прекратяване на войната в Ивицата Газа


На първия ред: Башар Асад (Сирия), Абдел Фатах ас Сиси (Египет), Абдула II (Йордания), Мохамед бин Салман (Саудитска Арабия), Махмуд Абас (Палестинска автономия), Реджеп Тайип Ердоган (Турция), Ебрахим Раиси (Иран) и Тамим бин Хамад ал-Тани (Катар)
На първия ред: Башар Асад (Сирия), Абдел Фатах ас Сиси (Египет), Абдула II (Йордания), Мохамед бин Салман (Саудитска Арабия), Махмуд Абас (Палестинска автономия), Реджеп Тайип Ердоган (Турция), Ебрахим Раиси (Иран) и Тамим бин Хамад ал-Тани (Катар)

Саудитска Арабия и други мюсюлмански страни призоваха за незабавно прекратяване на военните операции в Газа, съобщи Ройтерс в неделя.

Войната в Ивицата Газа започна, след като на 7 октомври ислямистката групировка Хамас, обявена за терористична от САЩ и Европейския съюз (ЕС), реализира най-мащабната си атака срещу Израел досега. В отговор Израел обяви война на Хамас и започна пълномащабна офанзива над Ивицата Газа. Хиляди хора загинаха от двете страни.

На извънредна среща на върха в събота в столицата на Саудитска Арабия Рияд мюсюлмански страни, сред които Иран, Турция, Катар, Алжир и Индонезия, отхвърлиха мотива на Израел, че действията му срещу палестинците са самозащита. Те призоваха Международния наказателен съд да разследва "военните престъпления и престъпленията срещу човечеството, които Израел извършва" в палестинските територии, се посочва в прессъобщение след срещата.

На срещата имаше призиви за прекратяване на обсадата на Газа, достъп на хуманитарна помощ и за спиране на продажбата на оръжия на Израел. Някои арабски страни, начело с Алжир, призоваха за пълно прекъсване на дипломатическите отношения с Израел, съобщиха двама делегати пред Ройтерс. Други, които са установили дипломатически отношения с Израел, се противопоставиха, като подчертаха необходимостта от поддържане на отворени канали с израелското правителство.

Саудитска Арабия се стреми да окаже натиск върху Израел и неговия основен съюзник САЩ за прекратяване на военните действия в Газа, а престолонаследникът Мохамед бин Салман, фактическият владетел на кралството, събра арабски и мюсюлмански лидери, за да затвърди това послание. Сред присъстващите лидери бяха иранският президент Ебрахим Раиси, турският президент Реджеп Тайип Ердоган, емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад ал-Тани и сирийският президент Башар ал-Асад.

Саудитският принц Мохамед потвърди "осъждането и категоричното отхвърляне от страна на кралството на тази варварска война срещу нашите братя в Палестина".

Раиси призова ислямските страни да наложат санкции за петрол и стоки на Израел. "Няма друг начин, освен да се противопоставим на Израел. Целуваме ръцете на Хамас за съпротивата ѝ срещу Израел", заяви Раиси в обръщението си.

Ердоган призова за свикване на международна мирна конференция за намиране на трайно решение на конфликта между Израел и палестинците. "Това, от което се нуждаем в Газа, не са паузи за няколко часа, а по-скоро трайно прекратяване на огъня", каза той.

Емирът на Катар каза, че страната му, в която се намират няколко лидери на Хамас, се стреми да посредничи за освобождаването на израелските заложници и се надява скоро да бъде постигнато хуманитарно примирие.

На пресконференция в Тел Авив израелският министър-председател Бенямин Нетаняху призова арабското ръководство да "се изправи срещу Хамас". "Тя донесе само две неща на Ивицата Газа - бедност и кръв", каза Нетаняху. "Хамас е неразделна част от терористичната ос, която Иран ръководи, и тази ос на терор и омраза застрашава целия свят и целия арабски свят".

Войната доведе до това Рияд да се обвърже по-тясно с Иран, да отхвърли натиска на САЩ да осъди Хамас и да отложи плановете си за нормализиране на връзките с Израел.

Пътуването на Раиси до Саудитска Арабия е първото на ирански държавен глава от повече от десетилетие. Техеран и Рияд официално прекратиха дългогодишната си враждебност по силата на споразумение, постигнато с посредничеството на Китай през март.

Конфликтът между израелци и палестинци съществува от десетилетия, като насилието периодично ескалира. Настоящата война е породена от най-мащабното нападение на Хамас срещу Израел, извършено от създаването на групировката в края на 80-те.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG