Връзки за достъпност

Извънредни новини

Почина писателят и режисьор Людмил Тодоров


Людмил Тодоров
Людмил Тодоров

Писателят, сценарист и режисьор Людмил Тодоров почина след дълго заболяване. Това съобщи семейството му за БТА.

Тодоров е роден на 12 януари 1955 г. в Горна Оряховица. Завършва гимназия в Русе, а през 1982 г. и ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност „Кинорежисура“.

Той е автор на книгите „Да изгубиш Мечо Пух“, „Хроника на една любов“, „Хроника на едно пропадане“, „Шлеп в пустинята“, „С череша се задави косът“ (2016).

През 2021 г. в САЩ беше публикуван сборник с негови разкази на английски език, озаглавен „Selected Short Stories” и издаден от американското издателство „Аксентс“.

Той е режисьор и сценарист на филми като „Шивачки“, „Бягащи кучета“, „Емигранти“, „Любовното лято на един льохман“, „Миграцията на паламуда“ и други. Като актьор играе в „На всеки километър“, „Мера според мера“, „Живот до поискване“.

„През последните - вече станаха доста - години, се занимавам само с писане, с литература. Много често обаче двете преливат едно в друго. Имал съм случаи, в които съм сядал да пиша сценарий, а е излизал роман или новела. Имал съм и случаи, в които съм сядал да пиша проза, а тя е ставала повод да направя филм. Двете са толкова вплетени едно в друго“, каза Тодоров в интервю за Свободна Европа през 2021 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG