Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът прие на първо четене България да спре да внася руски петрол


Сграда на Лукойл
Сграда на Лукойл

В четвъртък парламентът гласува на първо четене проектозакон, според който България ще спре да внася руски петрол. Така страната ще се присъедини към европейската забрана за внос на руски нефт, приета през 2022 г.

България беше единствената държава, получила възможност да внася петрол от Русия до края на 2024 г. В четвъртък обаче депутатите гласуваха изключението да отпадне предсрочно.

От изключението за внос на руски петрол се възползва рафинерията “Лукойл Нефтохим Бургас”. Тя е собственост на регистрираната в Швейцария фирма “Литаско”, която е дъщерна на руската “Лукойл”.

Проектозаконът беше внесен в парламента в края на юли с подписите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Кирил Петков и Христо Иванов от "Продължаваме промяната - Демократична България", Делян Пеевски от ДПС и други депутати от трите партии.

В четвъртък той беше одобрен на първо четене със 122 гласа "за". Против бяха депутатите от "Има такъв народ", "Възраждане" и БСП.

Според Ивайло Мирчев от "Демократична България" за 2021 и 2022 г. България е пропуснала 2.1 млрд. лв. от рафинерията, а обещаните от нея на служебното правителство 700 млн. лв. още не са влезли в бюджета.

В края на 2022 г. представители на "Лукойл" обещаха, че при запазване на ситуацията, компанията ще внесе около 700 милиона лева в държавния бюджет. Това обаче така и не се случи.

Според приетите в четвъртък промени, ако руската компания не изпълни условията за пълна диверсификация на доставките на суров петрол, правителството ще постави рафинерията под държавен контрол чрез особен търговски управител.

Той ще бъде назначаван от Народното събрание по предложение на правителството за срок от 6 месеца и с възможност те да бъдат удължени до година.

Европейският съюз (ЕС) въведе забрана за вноса на руски петрол след началото на руската военна агресия срещу Украйна. Тогава по настояване на правителството на Кирил Петков на България беше позволено да внася руски нефт до края на 2024 г.

Така страната остана единствената в ЕС, която може да внася руски петрол по море. Експерти предупреждаваха, че изключението от петролното ембарго на практика финансира Русия и военната ѝ агресия срещу Украйна.

“Лукойл Нефтохим Бургас” твърди, че не може да работи изцяло с нефт, различен от руския. Експерти обаче оспорват това твърдение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG