Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Логика и алгоритми". Люба Конова, която вижда красивото в математиката


Люба Конова. Колаж: Свободна Европа
Люба Конова. Колаж: Свободна Европа

Тя е хонорувана университетска преподавателка, треньорка и учителка по математика, а преди дни спечели стипендия от института INSAIT. Обединяващият фактор на всичко е математиката. Тя е Люба Конова и е Човек на деня на Свободна Европа.

Люба Конова не се определя като съвременен будител. Но иска да е пример за човек, който вярва в развитието на България и работи за него. На 23 години тя вече е хонорувана преподавателка към Софийския университет, учителка в Първа частна математическа гимназия (ПЧМГ) и треньорка на дамския отбор по математика на България.

През изминалата седмица Люба спечели стипендия от института INSAIT в размер на 27 000 лева. Става въпрос за Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT, който беше създаден през април миналата година.

Сумата има за цел да покрие разходите по време на обучението ѝ в магистърската програма по „Логика и алгоритми“ във Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет.

Създателят на INSAIT проф. Мартин Вечев (в ляво) и изпълнителният директор на института Борислав Петров (в дясно) заедно с Люба Конова
Създателят на INSAIT проф. Мартин Вечев (в ляво) и изпълнителният директор на института Борислав Петров (в дясно) заедно с Люба Конова

“Това е една трудна специалност и доста малко хора я записват. Приемам стипендията като инвестиция в усилията, които трябва да положа отсега нататък. Тя ми позволява да отделя цялото си време”, каза Конова пред Свободна Европа.

Това е втората стипендия, която е отпусната от INSAIT за магистри в програмата. Преди година създателят на института проф. Мартин Вечев предостави стипендия за Траян Господинов, който е отличник на випуска и днес работи по дипломната си работа в INSAIT.

Люба Конова е родена през 2000 година в София и е завършила Софийската математическа гимназия. Тя получава бакалавърската си степен от Софийския университет и от четири години е хонорувана преподавателка в университета.

От две години Конова е и един от тримата лидери, които подготвят националния момичешки отбор по състезателна математика.

Казва, че е ангажирана по дванайсет часа всеки ден в седмицата, но работата с ученици я зарежда.

“По скоро ще се лиша от всичко друго, от което може да се лиши един човек на 23 години, отколкото да се откажа да преподавам”, споделя тя.

За нея образованието в България може да даде на учениците една много добра основа. Част от мотивацията ѝ да преподава в гимназия е даването на пример за човек, който е продължил със своето образование и не е спрял да учи след гимназията.

“Много е важно за мен учениците в гимназиите да виждат хора с по-висока степен на образование. Това че имаш докторска степен не означава, че никога повече не трябва да влизаш в училищата”, допълва Конова.

Самата тя е носителка на редица награди, включително сребърни и бронзови медали от национални и международни олимпиади по математиката. Започва да участва по-активно в процеса на подготовка на момичетата за европейската олимпиада по математика преди две години.

“Имаше една година, в която не се представихме добре на олимпиадата, и дотогава аз не бях инвестирана в целия процес. Тогава си казах нека да пробвам и направихме школа, в която се чувахме веднъж седмично с момичетата да решаваме задачи. С течение на времето осъзнах, че можем да работим изключително добре заедно и това е най-добрата част от седмицата”, допълва Люба.

На снимката от ляво на дясно Мария Дренчева, Люба Конова, Биляна Димитрова, Ивайла Радкова с медалите от Европейската олимпиада по математика за момичета от 2023г.
На снимката от ляво на дясно Мария Дренчева, Люба Конова, Биляна Димитрова, Ивайла Радкова с медалите от Европейската олимпиада по математика за момичета от 2023г.

По думите ѝ целта ѝ е да създаде общност сред момичетата, в която те да се подкрепят. Наблюденията на Конова са, че когато те имат човек по-близък до тяхната възраст, на когото могат да разчитат, освен на учителите в училище, постигат повече.

През 2023 г. и четири национални състезателки - Конова, Мария Дренчева, Биляна Димитрова и Ивайла Радкова, спечелиха медали от Европейската олимпиада по математика в Словения.

Мотивацията им обаче не са самите отличия, а математиката, в която по думите на Конова "всичко им се струва красиво".

“Ние не го правим за титли и медали, [когато се събираме за тренировки,] просто коментираме същината на нещата, това е най-ценното. А те медалите си идват.”

Форум

XS
SM
MD
LG