Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иран попречи на близките на Махса Амини да получат посмъртната ѝ награда в Брюксел


Демонстранти в защита на правата жените издигат снимка на 22-годишната Махса Амини, убита в Иран. Истанбул, 20 септември 2022 г.
Демонстранти в защита на правата жените издигат снимка на 22-годишната Махса Амини, убита в Иран. Истанбул, 20 септември 2022 г.

Близките на убитата иранска активистка Махса Амини няма да могат да получат европейската ѝ награда за свобода на мисълта, съобщиха международните агенции. Родителите и братът на Амини не са били допуснати до самолета за Брюксел, а паспортите им са били конфискувани на летището в Техеран.

Новината идва седмици след като Махса Амини и движението "Жени, живот, свобода" в Иран получиха наградата "Андрей Сахаров". Това е най-голямата награда на Европейския парламент за човешки права.

"Те убиха една от нас". Как смъртта на една иранка събуди много други
please wait

No media source currently available

0:00 0:09:14 0:00

Иранската активистка за права на жените Махса Амини беше задържана от полицията през 2022 г. за неправильно носене на хиджаб. Тя почина в болницата, след като полицейските власти я докараха там в кома с твърдението, че е получила инсулт. Свидетели съобщиха, че тя е била пребита до смърт в участъка. Махса Амини беше на 22 години.

Смъртта на младата жена предизвика масови протести в Иран, които протичаха под мотото "Жени, живот, свобода". Полицейско насилие доведе до смъртта на повече от 500 участници в демонстрациите, а около 20 000 бяха задържани. Няколко души бяха осъдени на смърт и екзекутирани.

Наградата "Сахаров" за свобода на мисълта се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и предоставя на отличения сумата от 50 000 евро.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG