Връзки за достъпност

Извънредни новини

На работа с бебето. Защо все повече жени избират да родят по-късно първото си дете


Адриана Мумджиева след финала на балетен спектакъл на школа "Аксел" по случай Международния ден на танца, 11 май 2022 г.
Адриана Мумджиева след финала на балетен спектакъл на школа "Аксел" по случай Международния ден на танца, 11 май 2022 г.

Жените раждат все по-късно първото си дете. Такава е тенденцията и в Европа, и в България. Защо майчинството често е трудно решение, което може да почака?

Адриана Мумджиева е на 34 години, когато решава, че вече иска да стане майка. Преди това е отлагала този избор. Една от причините е притеснението дали ще успее да балансира между майчинството и кариерата.

Тя е хореограф, обича работата си и ѝ отдава последните 19 години от живота си. Ръководи детска балетна школа в родния си град Силистра. В нея танцуват 85 деца.

Адриана казва, че ѝ е било трудно да вземе решение да стане майка. "Не знаех кога отново ще мога да се върна на работа. Няма кой да ме замества и всичко спира. Мислех, че така ще загубя деца [от балета]", разказва тя пред Свободна Европа.

Историята на Адриана по пътя към майчинството не е чужда и на много други жени. Тенденцията възрастта за раждане на първо дете да расте важи за целия развит свят.

В България средната възраст, на която жените раждат за първи път, е 27.6 години, показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за 2022 г. В Европа възрастта за първо раждане е средно 30.2 години.

"В началото на прехода нещата са били много различни. Тогава първото дете се е раждало на около 22 години", казва д-р Борис Казаков, демограф от Българската академия на науките (БАН), пред Свободна Европа. Оттогава насам тази възраст не спира да нараства.

Според статистиката България дори "догонва" останалите държави в Европа по този показател. Но за това след малко.

"Майчинството е трудно"

Адриана зачева на 34 години и работи през цялата си бременност, почти до самото раждане - въпреки настояването на гинеколога ѝ, че няма как да не излезе в болничен поне 40 дни преди появата на детето.

Адриана Мумджиева организира коледен концерт на балет "Аксел" в напреднала бременност. Снимката е от 2018 г.
Адриана Мумджиева организира коледен концерт на балет "Аксел" в напреднала бременност. Снимката е от 2018 г.

“Реших да не споря и се съгласих, но въпреки това си работех”, казва хореографката. Тя е имала спокойна бременност, което ѝ позволява това.

С времето разбира, че в България има нужда да се поработи върху информираността на бъдещите майки какви права и възможности имат след раждането, в случай че искат в същото време да развиват кариера.

Мумджиева не само работи до последно, но и се връща в балетната школа веднага щом изтича задължителният болничен след раждането. В нейния случай гъвкавото работно време е плюс.

Тя казва, че е получавала обезщетение от държавата, което се равнява на 50% от работната ѝ заплата, до края на двугодишния период на майчинството си.

Правото на такова обезщетение важи, когато майката избира да работи през първите две години, след като е родила. Валидно е също, ако реши да запише детето си по-рано на ясла, казва Мумджиева.

Ако не работи, за първата година на детето майката получава процент от заплатата, на която се е осигурявала преди това на трудов договор, а за втората - помощ в размер на минималната работна заплата за страната.

Майчинството е трудно, тъй като непрекъснато изскачат проблеми пред теб

Появяват се някои трудности при отглеждането на сина ѝ. Той боледува често, почти не ходи на детска градина и е неотлъчно с нея. Това е проблем, тъй като се налага тя да ходи и на места, където не може да го вземе със себе си.

"Например посещението при лекар, зъболекар и фризьор са нещата, които все отлагам, докато детето не отиде на детска градина", разказва Адриана.

По думите ѝ "майчинството е трудно, тъй като непрекъснато изскачат проблеми пред теб и трябва да успяваш да ги преодоляваш." Но тя самата има подкрепата на бащата на сина ѝ.

Преди и сега

"Основната част от бебетата в България, които се раждат към този момент, са от жени на възраст между 30 и 34 години. Това са почти една трета от родените бебета тази година", казва демографът д-р Борис Казаков от БАН.

В момента в целия свят се наблюдава тенденция, при която жени на 27-28-годишна възраст раждат първото си дете. В България последните данни на НСИ от 2022 г. показват, че средната възраст за този показател е 27,6 години. През 2000 г. тя е била 23,5 години, като не спира да нараства оттогава досега.

"Ако се върнем назад, от началото на прехода през 1990-а година, ще видим, че близо половината от децата са родени от жени на 20 до 24 години.", казва д-р Казаков.

С течение на времето все повече жени раждат над 40-годишна възраст. В момента около 3-4% от бебетата се раждат именно от жени на възраст между 40-44 години, добавя той и посочва причини.

Желанието жената да бъде образована, да остане по-дълго време в училище и в университет, е един от факторите да избира да роди първото си дете в по-зряла възраст.

"В момента по цял свят жените предпочитат да бъдат самостоятелни поне във финансово отношение, а това става чрез образование и развитие или поне първи стъпки в кариерата", казва демографът от БАН.

Българските майки още са сред най-младите в Европа

Въпреки че е в крак с тенденцията, България "догонва" останалите държави в ЕС и все още е с една от най-ниските възрасти за раждане на първо дете.

В страната има около 3000 раждания на майки под 18- годишна възраст годишно, казва д-р Казаков. Тези случаи също свалят средната възраст за първо раждане, която отчита статистиката.

В някои европейски страни като Испания, Италия, Гърция и други възрастта е вече над 31 години, казва д-р Казаков.

От 2000 до 2022 г. средната възраст за раждане на дете в Европа е нараснала с 2.2 години, показват данни на агенцията "Статиста".

В регионален аспект за България там, където има сериозни струпвания на представители на ромското малцинство, като в област Сливен например, възрастта за раждане на първо дете е най-ниска в цялата страна, казва демографът.

Показват го и последните актуални данни на НСИ за възрастта, на която жените раждат първото си дете, по области в страната. В област Сливен тя е най-ниска - 22,5 години, а в София - град е най-висока - 30,7 години.

"Съвременната образована жена търси финансова стабилност и стабилност във връзката си, преди да създаде семейство. Не такъв е случаят обаче при жените с ниско или без никакво образование и без работа, които са израснали в бедност", коментира д-р Казаков.

В световен план, с редки изключения, най-много деца имат най-ниско образованите майки, които живеят в бедност. Една от причините е, че раждат първото си дете на по-малка възраст и имат повече време да забременеят отново, допълва той.

  • 16x9 Image

    Ивелина Николова

    Ивелина Николова е стажантка в Свободна Европа. Изучава "Журналистика" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социална политика, права на жените, екология и култура.

Форум

XS
SM
MD
LG