Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Може да е необходимо в някакъв момент". Макрон отново допусна Западът да изпрати войници в Украйна


Президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон по време на срещата им през февруари 2022 г. в Москва
Президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон по време на срещата им през февруари 2022 г. в Москва

Френският президент Еманюел Макрон потвърди думите си, че сухопътни операции с участието на войници от западни държави може да се окажат необходими. Това каза той в интервю за френския Паризиен, цитиранo от Франс прес.

Новината идва, след като в края на февруари Макрон за пръв път заговори за това, че е в дългосрочен план „не бива да се изключва нищо“, включително и изпращане на войници от Западни държави в Украйна. Тогава думите му станаха повод за заплахи от страна на Кремъл, че изпращането на контингент от страните в НАТО в Украйна ще доведе до конфликт на Алианса с Русия, а президентът Владимир Путин заплаши с използване на ядрено оръжие.

„Може би в някакъв момент, не го искам, няма да поема инициатива за това, ще се наложи да има операции на терен, каквито и да са те, за да се противопоставим на руските сили“, каза Еманюел Макрон.

Думите му идват, след като в петък той проведе среща с германския канцлер Олаф Шолц и премиера на Полша Доналд Туск в Берлин.

В интервюто си за Паризиен Макрон подчертава още, че по този въпрос няма никакви различия с Германия на Шолц и добави, че между двамата има „много общи възгледи за целите и ситуацията“.

По думи на Макрон Париж и Берлин могат да използват различните възможности, които имат, за да се допълват взаимно във военната си помощ за Украйна.

„Не бива да се оставяме да бъдем сплашени, ние не сме изправени пред велика сила. Русия е средна сила с ядрени оръжия, чийто БВП е по-нисък от този на Германия и Франция“, каза още френският президент.

НАТО поддържа позицията, че няма планове за изпращането на войски на Алиaнса в Украйна. Подобна е и позицията на ЕС, САЩ и Канада."Поражението на Русия". Макрон ли ще поведе европейската помощ за Украйнаa

Изказванията на Макрон предизвикаха остри реакции не само в Москва, но и в проруски партии в Европа и България. В София срещу думите на Макрон се изказаха президента Румен Радев и лидерката на БСП Корнелия Нинова.

В средата на март външният министър на Полша Радослав Шикорски също допусна, че НАТО може да изпрати свои военни сили в Украйна.

В последните месеци Киев изпитва сериозни затруднения заради решението на Републиканската паритя да замрази пакета военна помощ предложен от президента Джо Байдън. Доставките от страните в ЕС пък пристигат със забавяне още от началото на войната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG