Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Непораснало дете, което гледа само слънцето". Мария Статулова на 70


Актрисата Мария Статулова получава звание почетен гражданин на Средец. Тя е родена в Бургас, като има и средецки корени.
Актрисата Мария Статулова получава звание почетен гражданин на Средец. Тя е родена в Бургас, като има и средецки корени.

Мария Статулова, позната с ролите си в редица класически и съвременни филми, сериали и постановки, навърши своя 70-и рожден ден. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Голямата българска актриса Мария Статулова навърши в сряда 70 години.

От интервютата ѝ обаче личи, че съвсем не е загубила младежкия си дух. Пред бТВ преди дни тя се определи като "едно непораснало дете, което гледа само слънцето".

Статулова е родена на 13 септември през 1953 г. в Бургас. Завършила е Националната академия по театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов".

Като малка мечтаела да стане балерина или аптекарка.

„Белият цвят на пачките и на престилките ми се струваше извънземен и сюрреален. Вероятно защото върху бялото можеш да рисуваш много с различни цветове“, разказва преди години тя, цитирана от БТА.

Статулова има роли в редица български филми, сред които "Дами канят", "Авантаж", "Маневри на петия етаж", "Да обичаш на инат", "Откраднати очи", "Балът на самотниците", както и в сериали като "Под прикритие", "Столичани в повече", "Стъклен дом". Често играе и в театъра, като от 2003 до 2010 г. е част от трупата на Народния театър „Иван Вазов“.

„Най-важното е, че ролите са адски различни – свирепи, смешни, трагични… Щастлива съм, че спазих това, което ми казваха проф. Дановски и Георги Дюлгеров – приемай роля във филм, ако има да плачеш и да се смееш“, каза тя за БТА.

Статулова е носителка на редица награди, сред които „Златен Лачено“ за женска роля във филма „Авантаж“ на 12-ия фестивал на неореалистичното кино в Авелино, Италия, и специалната награда на 15-ия Фестивал на българския игрален филм във Варна за ролята ѝ в „Авантаж“.

Била е близка приятелка с покойната Невена Коканова. Съпруга на режисьора Димитър Радичков, син на Йордан Радичков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG