Връзки за достъпност

Извънредни новини

"На 3 април всичко изчезва". Машината за сайтове гъби се чисти от руска дезинформация


Димитър Вацов
Димитър Вацов

Така наречената Машина от сайтове гъби, за която се смята, че е най-големият разпространител на руска дезинформация в българското интернет пространство, почиства със задна дата статии, свързани с Русия. Това съобщи в онлайн лекция проф. Димитър Вацов, цитиран от "Дневник".

Вацов е един от авторите на изследването на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания - София (ФХСИ) за руската пропаганда в българските онлайн медии.

Това изследване откри, че в България действа “Машина от 400 сайта гъби”, която разпространява дезинформация и руска пропаганда.

Последва поредица от журналистически разследвания по темата, сред които и на "Свободна Европа". Сезирана беше Държавната агенция "Национална сигурност".

"Чистят си проруските неща. От 3 април са забранили качването на съдържания за Русия и Путин", каза Вацов пред Свободна Европа.

Според него собствениците на мрежата от сайтове "просто се опитват да се снишат, да си запазят машинката, както от публично внимание, така и от разследването на ДАНС".

Разследването на Свободна Европа по темата показа, че става дума за мрежа от десетки сайтове. А всеки от тях има поддомейни, като така броят на сайтовете на "Машината" е около 10 000. Всички те копират чуждо съдържание.

Какво е "Машината"

"Машината" попада в изследването на ФХСИ заради заглавия, които повтарят опорните точки на Кремъл за войната в Украйна. Схемата работи, като се примамват хора да споделят статии в социални мрежи с обещанието да получат част от приходите от реклама. След регистрация в сайта Share4Pay, работещите за "Машината" получават “собствен сайт”, публикации от който трябва да споделят в социалните мрежи.

“Собственият сайт” всъщност се различава само по поддомейна от оригинала и служи, за да се броят привлечените читатели.

ФХСИ достига до “Машината” като използва системата за медиен мониторинг "Сенсика". Тя проследява публикации, които съдържат ключови думи, характерни за руската пропагандна машина, като: "анти-Русия"; "руски свят"; "бандеровци" (както кремълската пропаганда нарича украинците по името на Степан Бандера - б.р.) и т.н. Ключовите думи се подновяват периодично.

"На 3 април всичко изчезва"

"До 2 април тази година дневно има минимум 300 статии, съдържащи подбора от ключови думи, но на 3 април всичко изчезва”, казва Вацов в лекцията си, организирана от Клуб “Девети декември - 9XII”.

Според Вацов собствениците на “Машината” са задали на сайтовете гъби да не качват повече съдържание, което съдържа думи, използвани от ФХСИ за изследване на съдържанието. “Ние освежаваме ключовите думи и по новите ни ключови думи хващаме такова съдържание, но старите са изтрити", казва Вацов.

Според него създателите на "Машината" се опитват да направят така, че да изглежда, че нямат нищо общо с Русия. Забранили са и качването на съдържание, в което присъстват "Русия", "Путин" и "Руска федерация".

Процесът на почистване е предшестван и от журналистически разследвания. В края на март лабораторията за дигитално разузнаване по публични източнициDFRLab (Digital Forensic Research Lab) на влиятелната американска неправителствена организация The Atlantic Council публикува свой доклад. В него се проследяват най-активните групи във фейсбук за споделяне на прокремълско съдържание в България. Почти всички групи от доклада са използвани за споделяне на съдържание на “Машината”.

В началото на април репортер на Свободна Европа водеше кореспонденция с Мирослав Кацаров, за когото откри, че е съсобственик на "АдРейн" - българска платформа за разпространение на онлайн реклама, чийто скрипт се намира на всички сайтове от "Машината". Няколко от сайтовете в групата са свързани с друга компания, в която Кацаров е съдружник - “Индекс Инфо".

Според Вацов може да се каже, че публикациите на DFRLab, RFE/RL и Свободна Европа са изиграли роля в решението за прочистване на "Машината"

Пеевски замества Кремъл

Изследователите от ФХСИ констатираха намаляване на кремълската пропаганда още в края 2023 г., за сметка на съдържание за съпредседателя на ДПС Делян Пеевски.

ДАНС започна разследване на групата от сайтове след интервю на Вацов за "Машината" пред БНР през февруари 2024 г. То беше публикувано със заглавие "Пеевски първи въведе руските пропагандни клишета в българското медийно пространство". След това самият Пеевски изпрати сигнал до МВР, прокуратурата и ДАНС и също поиска проверка за "Машината" от сайтове гъби.

Вацов казва, че в момента "Машината" е напълно прочистена. Съдържанието, което е разпространяваше преди това, обаче все още е видимо за онези, които знаят как да го намерят.

Професорът отчита това като победа. "Успяваме да спрем до голяма степен разпространението на руска пропаганда в една мощна система за социално влияние, но с това се създава друго изкривяване на света”, каза той.

Разпространението на руска пропаганда продължава чрез други сайтове и чрез позициите, защитавани от някои политици.

Проф. Вацов каза още, че в момента сайтовете от "Машината" се използват основно за вътрешнополитически цели и за атаки към "Продължаваме промяната - Демократична България".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG