Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това е моята същност". Майкъл Болтън, който близо две десетилетия търси първия си хит


Майкъл Болтън
Майкъл Болтън

Отнема му 18 години да достигне успеха. Това, което го кара да продължава, е любовта му към музиката. Днес той има две награди Грами и звезда на Холивудската алея на славата. Той е Майкъл Болтън и е Човек на деня на Свободна Европа.

Той става известен като музикант още като дете. Летящият старт обаче е последван от няколко неуспешни години. Въпреки това той не се отказва и се превръща в един от най-успешните певци и текстописци на 80-те и 90-те години. Той е Майкъл Болтън и в понеделник празнува своя 71-ви рожден ден.

Рожденото име на Болтън е Майкъл Болотин. Той израства в Ню Хейвън, Кънектикът, в семейството на Джордж Болотин, служител на местната Демократическа партия, и съпругата му Хелън, която е домакиня.

От малък Болтън проявява интерес към музиката, а на 7-годишна възраст вече може да свири на саксофон. Когато е на 11 години прибавя и китарата към инструментите, които владее, а само година по-късно започва да пише и песни.

Когато е малък, родителите му се развеждат, а той намира утеха в музиката.

На 14-годишна възраст Болтън сформира групата The Nomads. Тя става толкова популярна в района, където той живее, че в рамките на една година подписва договор за издаване на сингли с Epic Records.

На 16 години той напуска училище, за да се посвети изцяло на музиката.

"Още от дете обичам хумора и всичко, което ме разсмива. Това е моята същност. Гонен съм от всеки един час", казва той, цитиран от платформата за филми IMDB.

През 70-те години Болтън подписва договор за два албума с RCA Records. Партньорството обаче изглежда обречено още от началото след съдебни спорове за заплащането. И двата албума на Болтън са неуспешни, след което отношенията му с тази звукозаписна компания приключват.

През 1979 г. той става вокалист на хеви метъл групата Blackjack, която издава два неуспешни албума за Polydor Records. След това за кратко остава безработен, но подписва солов договор с Columbia Records, който му осигурява пробив на музикалната сцена.

"Получавахме известия за принудително напускане на жилището, а наемодателят ни ме молеше да се уверя, че следващият чек ще е навреме", казва той.

За да си осигури финансова стабилност, той започва да пише песни за различни изпълнители като Лаура Браниган, Кис и Кени Роджърс.

През 1983 г. излиза албумът му "Michael Bolton", с който Болотин официално става Болтън. Макар че албумът също няма голям успех, той започва да открива участията на рок групи.

През 1989 г. Болтън постига голям успех с албума си "Soul Provider". Година по-късно той печели награда Грами с песента "How Am I Supposed to Live Without You", която първоначално пише за Лора Браниган.

Следващият му албум - "Time, Love & Tenderness" (1991 г.) се изкачва до върха на музикалните класации. Той е компилация от романтични балади и носи на Болтън втората му награда Грами за версията му на песента "When a Man Loves a Woman".

Няколко години по-късно Болтън излиза на сцената с Лучано Павароти.

"Отне ми около два месеца да науча италиански и да науча опера. Стоях буден до 5-6 часа сутринта, почти всяка вечер, опитвайки се да науча всичко преди представлението в Италия, в родния град на Павaроти", казва той за Grammy.com.

През 2002 г. Болтън получава звезда на Холивудската алея на славата.

"Когато някой ми каже: "Вече 10 години се занимавам с това", аз му отговарям: "За първия ми хит ми трябваха 18 години, така че не се отказвай. Но знай, че това може да отнеме много време. А когато най-накрая се случи, успехът ще е още по-голям", казва Болтън през 2023 г.

Той обаче дълго време не може да оцени собствения си успех, защото се опитва да предпази себе си.

"Не исках да се вълнувам твърде много. Смятах, че не съм толкова успешен, колкото всички казваха. Не знаех как да празнувам успеха, докато не бях сигурен, че [е успех]. Тогава осъзнаваш, че не можеш да приемаш нищо за даденост, затова се научаваш как да популяризираш записите си по-добре и как да се сработваш с другите".

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

Форум

XS
SM
MD
LG