Връзки за достъпност

Извънредни новини

Меглена Кунева е на финала на конкурса за комисар по правата на човека към Съвета на Европа


Меглена Кунева
Меглена Кунева

Бившият български еврокомисар Меглена Кунева попадна във финалния списък от кандидати за поста на комисар по правата на човека към Съвета на Европа. Това става ясно от съобщение на Комитета на министрите, публикувано в четвъртък.

Конкуренти на Кунева са австриецът Манфред Новак и ирландецът Майкъл О'Флахърти. Предстои Парламентарната асамблея на Съвета на Европа да избере новия комисар по човешките права по време на зимната си сесия между 22 и 26 януари догодина в Страсбург.

Новият титуляр на поста ще встъпи в длъжност на 1 април 2024 г., когато приключва 6-годишният мандат на настоящия комисар Дуня Миятович. Тази институция съществува от 1999 г. насам.

Съветът на Европа е международна политическа организация на общо 46 страни от Стария континент, която насърчава сътрудничеството между тях в областта на правото, човешките права, демокрацията и културата.

Кунева е посланик на Европейския съюз в Съвета на Европа от лятото на 2018 г. Преди това тя заемаше различни политически постове в България и Европейската комисия.

През 2011 г. беше издигната от инициативен комитет и за кандидат-президент, но изборите бяха спечелени от Росен Плевнелиев, номиниран от ГЕРБ.

Меглена Кунева е юрист и бивш журналист от БНР. Политическата ѝ кариера започна през 2001 г. с идването на власт на правителството на Симеон Сакскобургготски, подкрепено от НДСВ и ДПС.

Тогава тя стана министър по европейските въпроси, запазвайки този пост и в кабинета на Сергей Станишев между 2005 и 2009 г., подкрепен от БСП, НДСВ и ДПС.

През 2007 г. Кунева стана европейски комисар по защитата на потребителите в първата комисия на Жозе Мануел Барозо. През 2012 г. тя оглави новосъздаденото тогава Движение "България на гражданите" (ДБГ), което влезе в 43-ото Народно събрание като част от Реформаторския блок (РБ).

Впоследствие Кунева беше вицепремиер и министър на образованието във втория кабинет на Бойко Борисов между 2014 и 2017 г., подкрепен от ГЕРБ и РБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG