Връзки за достъпност

Извънредни новини

Столичната община прие плана за метро до "Студентски град"


Kметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.
Kметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

На заседание на Специализирания състав на Общинския експертен съвет по устройство на територията е приет предварителният проект на подробен устройствен план за продължението на метрото от метростанция “Витоша“ до “Студентски град“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от пресцентъра на Столичната община.

Дължината на новото трасе ще е приблизително три километра, като метростанциите по него са разположени на около километър една от друга. Първата ще е на бул. “Черни връх“ между ул. „проф. Марин Големинов“ и ул. “Димитър Манчев“, втората - до ул. „проф. Георги Манев“ и ул. “Стефан Савов“ и третата - на кръстовището на бул. “Симеоновско шосе“ и ул. “проф. Иван Странски“.

Предстои окомплектоването на проекта с план-схеми на техническата инфраструктура и обявяването му по реда на Закона за устройство на територията.

В момента се строи участъкът от метрото от кв. „Хаджи Димитър“ до „Левски Г“ в кв. „Подуяне“, който се очаква да бъде завършен до края на 2025 г.

Предстои да започне строителството и на една метростанция и интермодален терминал в "Обеля". Готово е трасето за разширението на метрото в кв. „Люлин“ до „Околовръстния път“. Подготвя се и трасето на метрото от Бизнес парка до "Околовръстния път", каза още Фандъкова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG