Връзки за достъпност

Извънредни новини

България, Румъния и Турция ще започнат противоминна операция в Черно море


Министърът на отбраната Тодор Тагарев на Международната конференция "Спечелване на мира в Украйна", 20 октомври 2023 г.
Министърът на отбраната Тодор Тагарев на Международната конференция "Спечелване на мира в Украйна", 20 октомври 2023 г.

България, Румъния и Турция ще започнат скоро противоминна операция в Черно море. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев на форум, посветен на перспективите за мир в Украйна и стратегиите за сигурност в Черно море. Не се предвижда в операцията да се включат украински сили.

От началото на войната в Украйна, след агресивната непровокирана инвазия на Русия през февруари 2022 г., имаше няколко случая на избухване на плаващи морски мини.

"Около два месеца работихме без тази информация да е публична, вече е публична", каза Тагарев.

По думите му операцията ще допринесе за по-високата сигурност в териториалните води и изключителната икономическа зона на България.

"Ще допринесе и за износа за зърно от Украйна" добави Тагарев.

Преди две седмици експлозия на мина в Черно море нанесе леки щети по товарен кораб, плаващ под турски флаг. През август морска мина избухна до румънския курорт Костинещи. Досега румънски водолази са неутрализирали пет морски мини в тази зона.

Инцидентите започнаха, след като Русия се изтегли от т. нар. зърнена сделка, която позволяваше на Украйна да изнася селскостопанска продукция по безопасен коридор в Черно море.

Оттогава Украйна създаде собствен временен хуманитарен коридор и няколко товарни кораба отплаваха от украински пристанища от август насам, като се придържат по-близо до териториалните води на Румъния, България и Турция.

По информация на британското разузнаване Русия може да използва морски мини срещу цивилни кораби в Черно море, включително като ги поставя на пътищата за достъп към украински пристанища.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG