Връзки за достъпност

Извънредни новини

Минималната работна заплата става 933 лева от 1 януари. Повишението е близо 20%


Николай Денков
Николай Денков

Предстои да вземем решение за увеличаване на минималната работна заплата със 153 лева, така че от 780 лева за 2023 г. тя да стане 933 лева от 1 януари 2024 г. Това каза премиерът Николай Денков в началото на правителственото заседание в сряда.

Към момента минималната работна заплата в България е най-ниската в ЕС, като предпоследното място се заема от Румъния с близо 600 евро.

По думите на Денков с този ръст от почти 20%, съчетан с други мерки, "ние ще изпълним един от ангажиментите си за намаляване на неравенството в България, което е твърде високо за европейските стандарти".

"България продължава да бъде държавата с най-ниска минимална работна заплата в Европейския съюз. Поетапно трябва да излезем от ситуацията на икономика, която привлича инвеститори с ниските си работни заплати", каза още премиерът.

"Трябва да привличаме инвестициите с това, че предлагаме производства с високо качество, висока добавена стойност и подготвена работна ръка. Това ще отнеме време, но решението днес е стъпка в тази посока", допълни още министър-председателят.

В началото на тази година беше приета нова формула за минималната заплата, която изисква тя да е 50% от средната работна заплата за предходната година.

Данни на Европейската комисия от юли 2023 г. показват, че държавите на Балканите имат по-високи минимални заплати от България, с изключение на Албания и Северна Македония, където минималната работна заплата е приблизително същата като българската.

С увеличаването на минималното възнаграждение до 933 лв. България пак ще остане на последното място в ЕС.

Предложението за повишаване на минималната заплата беше обсъдено на 5 октомври от Националния съвет за тристранно сътрудничество. На него предложението подкрепиха синдикалните организации, а работодателските се обявиха против.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG