Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР въвежда засилени мерки за сигурност. Ще има патрули с дългоцевно оръжие


Въоръжен с автомат патрулира в центъра на София след инцидентите с участие на чуждестранни студенти
Въоръжен с автомат патрулира в центъра на София след инцидентите с участие на чуждестранни студенти

В страната се въвеждат засилени мерки за сигурност, съобщи пресцентърът на МВР. В градските зони ще има полицейски патрули и жандармеристи, оборудвани с дългоцевно оръжие. В съобщението не се посочва каква е причината.

Заповедта на министъра на вътрешните работи обаче идва часове след терористична атака в Москва, при която над 100 души бяха убити, а десетки са тежко ранени. Терористичната групировка "Ислямска държава" пое отговорност, а САЩ съобщиха, че имат потвърждение за това.

Русия твърди, че задържаните за случая са били свързани с Украйна. Киев отрече всякаква връзка.

Последния път, когато бяха засилени мерките за сигурност в България, беше след три инцидента, в които участваха британски студенти и мигранти от бежанския център в "Овча купел". Това стана преди две седмици.

В официалното съобщение в събота се казва, че мерките са разпоредени от министър Калин Стоянов "с оглед предотвратяване на нарушения на обществения ред и повишаване на бдителността".

София осъди тероризма

Президентът Румен Радев изказа съболезнования на семействата на загиналите при атаката в предградието на Москва Красногорск.

"България винаги е осъждала всички форми на тероризъм и нападения срещу невинни граждани, където и когато и да са се случвали", написа държавният глава в профилите си в социалните мрежи.

На страницата на Министерския съвет във Фейсбук беше публикувано изявление, в което също се казва, че България категорично осъжда тероризма във всички негови проявления.

"Призоваваме за разследване и изясняване на обстоятелствата, довели до извършването на нападението", пише още кабинетът в оставка.

С позиция излезе и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: "Няма цел, която оправдава подобно зверство. Терорът няма място никъде по света. Нито един човек не заслужава да преживее подобен ужас. Мислите ми са със семействата на жертвите и с ранените.

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) също осъдиха "всякаква форма на тероризъм и убийството на мирни граждани" и изразиха съпричастност със скръбта на близките.

"Бруталното масово убийство на десетки невинни цивилни" беше осъдено и от ДПС.

"Тероризмът е най-тежката заплаха за цивилизацията, посегателство срещу изконните човешки ценности - живота и мира", написа съпредседателят на партията и съпредседател на парламентарната група Делян Пеевски.

Няма пострадали българи

До този момент няма данни за загинали или пострадали български граждани при стрелбата в концертна зала в Москва, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР) пред БТА.

Посолството на България в Русия е в контакт с местните власти, следи ситуацията и е готово да окаже съдействие при необходимост.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат на телефон: + 7 495 234 02 26. Телефон за извънредна връзка: 007-910-457-2835. Сигнали може да се подават и на имейл адрес: EMBASSY.MOSCOW@MFA.BG, се казва още в съобщението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG