Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Позорни сцени". Нападение с нож над деца предизвика безредици и насилие в Дъблин


Снимка от протестите в Дъблин, 23 октомври 2023
Снимка от протестите в Дъблин, 23 октомври 2023

Три деца бяха намушкани с нож при атака пред училище в Дъблин в четвъртък. Инцидентът предизвика безредици в столицата на Ирландия през изминалата нощ. Тълпа, скандираща антимигрантски лозунги, влезе в сблъсъци с полицията часове след инцидента, предаде Ройтерс.

Новината идва на фона на зачестяващите антимигрантски протести в Ирландия през последната година. През месец май крайнодесни активисти поеха отговорност за подпалването на импровизиран лагер в Дъблин, в който са настанени лица, търсещи убежище.

При нападението в четвъртък през деня 5-годишно момиченце и жена на 30 години са получили сериозни наранявания. Оказана им е спешна медицинска помощ. С по-леки наранявания са 5-годишно момче и 6-годишно момиче, като момчето е било изписано от болницата.

Полицията е задържала мъж на 50 години, който е и основният заподозрян за нападението с нож пред училището. В момента му се оказва медицинска помощ.

Снимка на изгорелия автобус
Снимка на изгорелия автобус

Местопрестъплението още е било оградено от полицията, когато в четвъртък вечерта около 50 антимигрантски протестиращи са пробили полицейската бариера.

Голяма тълпа е започнала да хвърля предмети и да стреля с фойерверки по полицаите. Няколко часа по-късно са се присъединили и нови протестиращи.

По време на безредиците общественият транспорт е бил спрян, а пациенти са предупредени да не посещават болници в близост до конфликта. Двуетажен автобус е изгорен до основи, а щети са нанесени и по хотели, заведения и магазини.

„Това са позорни сцени. Хулиганска фракция, водена от крайнодясна идеология, е ангажирана в сериозно насилие“, каза полицейският комисар Дрю Харис пред репортери, след като изпрати 400 служители да възстановят обществения ред.

Харис допълни, че всички версии, свързани с по-ранното нападение, остават отворени. Той призова да не се вярва на дезинформацията, която се разпространява във връзка с евентуални мотиви. Според полицията няма основание да се вярва, че нападението има връзка с терористи.

Министърът на правосъдието Хелън Макенти каза, че криминално проявени са използвали нападението с нож като повод да посеят разделение.

Миграцията сред 5,3-милионното население на Ирландия се е повишила до едно от най-високите си нива за период от една година. До април близо 100 000 украински бежанци са пристигнали в Ирландия след нахлуването на Русия в Украйна.

През 2022 г. е имало 307 антимигрантски протеста, а през 2023 г. до март вече са се състояли 64 демонстрации по данни на ирландската полиция.

В парламента на Ирландия няма няма представители на крайнодесни партии.

Война, терор и политически преследвания. Кой е "Бягащият човек"
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG