Връзки за достъпност

Извънредни новини

НАТО обвини Москва, че създава нови рискове в Черно море. София с позиция срещу руските учения


Министърът на отбраната на България Тодор Тагарев
Министърът на отбраната на България Тодор Тагарев

Новата зона за предупреждение на Русия в Черно море, в рамките на изключителната икономическа зона на България, създава нови рискове за допускане на грешки и ескалация. Това се казва в изявление на НАТО, публикувано в сряда след заседанието на съвместния съвет на алианса с Украйна.

В четвъртък с позиция срещу руските военни учения излезе и Министерството на отбраната на България.

Позицията на НАТО идва, след като миналата седмица министерството на отбраната на Русия съобщи, че връща в Черно море зона за предупреждение, в която се водят бойни действия. То предупреди, че югоизточните и северозападните части от международните води на Черно море временно не са безопасни за корабоплаване и всички кораби, плаващи към украински пристанища, ще бъдат смятани за евентуално превозващи военни товари.

В тази връзка в сряда НАТО каза, че предупрежденията на Русия засягат и изключителната икономическа зона на България, а това създава допълнителни рискове от ескалация, както и сериозни пречки пред свободата на корабоплаването.

Освен това НАТО съобщи, че засилва наблюдението и разузнаването в района на Черно море, включително с морски патрулни самолети и дронове.

"Оставаме готови да защитаваме всеки сантиметър от територията на съюзниците от всякаква агресия", е цитиран да казва генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

В четвъртък Министерството на отбраната в София също излезе с позиция по темата. От там също посочват, че зоната за военни учения, посочена от Русия, навлиза в изключителната икономическа зона на България.

"Въпреки че тези действия не представляват формално нарушение на международноправните норми, те не се смятат за добра практика", пишат от министерството.

Заседанието на на съвместния съвет на НАТО с Украйна се проведе в Брюксел. То беше свикано по искане на Киев заради заплахи от Русия след замразяването на участието ѝ в зърнената сделка.

По-рано този месец Москва прекрати участието си в сделката за износ на зърно през Черно море, която беше договорена с посредничеството на Турция и ООН. В изявлението си в сряда НАТО осъди решението на Русия.

Спирането на износа на зърно през Черно море заплашва с глад стотици милиони хора. Украйна е един от най-големите износители на жито и слънчоглед в света, a блокирането на износа ѝ заради войната предизвика продоволствена криза и повишени цени през миналата година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG