Връзки за достъпност

Извънредни новини

Общинар на ръководна позиция в Несебър е задържан за търговия с гласове


Архивна снимка на прокурор Мария Маркова и шефът на МВР в Бургас Емил Павлов
Архивна снимка на прокурор Мария Маркова и шефът на МВР в Бургас Емил Павлов

Общински служител на ръководна длъжност в община Несебър е задържан при специализирана полицейска операция в Бургас. В дома му са открити и иззети 185 хил. евро и 25 хил. лева, предвидени за търговия с вот за предстоящите местни избори.

Това съобщиха на пресконференция в четвъртък прокурор Мария Маркова и шефът на МВР в Бургас Емил Павлов. Новината идва дни преди началото на предизборната кампания за местните избори, която започва на 29 септември.

Общинарят е задържан след подаден сигнал за нарушаване на политическите права на гражданите.

"Подаденият сигнал е за това, че лице е получило крупна сума пари, предназначена за купуване на гласове на територията на община Несебър", каза Павлов.

По думите му такава операция е безпрецедентна, "тъй като успяхме да стигнем до най-високото ниво, а именно до хората, които осигуряват средствата и ги разпределят на така наречените организатори, на дилъри на купуване на гласове".

Според информацията парите са предназначени за склоняване на хора да гласуват за определена политическа партия. Издирват се и други участници в схемата.

Предстои установяване на имуществото на задържания, произхода на откритите в дома му пари, както и как са достигнали до него.

Това не е първият случай на търговия с вот в Несебър. Преди четири години при мащабна полицейска акция беше задържан кметът на Несебър Николай Димитров за купуване на гласове преди местните избори. По тогавашните му обвинения 4 години по-късно все още няма внесено дело в съда.

За купуване на гласове бяха задържани още кандидатите за общински съветници в Несебър от БСП Петър Тодоров и Георги Георгиев, както и кандидат-кметът в Свети Влас от "Движение 21" Атанас Япаджиев и издигнатият за общински съветник от същата партия Константин Лефтеров.

Сега местни избори предстоят на 29 октомври.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG